ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Στα 6,38 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

ΤτΕ: Στα 6,38 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Η ΤτΕ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση που συνέταξε για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών με βάση την έκθεση της BlackRock. Στα 6,38 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών με το βασικό σενάριο της BlackRock, ενώ θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα στις τράπεζες προκειμένου να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της BlackRock για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι κεφαλαιακές ανάγκες για την Eurobank ανέρχονται σε 2,94 δισ. ευρώ, για την Εθνική 2,18 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς 425 εκατ. ευρώ και για την Alpha 262 εκατ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Αττικής ανέρχονται σε 397 εκατ. ευρώ και της Πανελλήνιας σε 169 εκατ. ευρώ.

EKTHESI

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η ΤτΕ θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (Ιούνιος 2013-Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για τα επισφαλή δάνεια σε βάθος τριετίας τα οποία αποτελούν όπως είναι φυσικό και βραδυφλεγή βόμβα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

stresstests2

Όπως βλέπετε και στον παραπάνω πίνακα οι συνολικές εκτιμώμενες ζημίες από δάνεια για το διάστημα 2013 με 2016 εκτιμάται σε 50,241 δισεκ. για την Ελλάδα και 10,41 δισεκ. για το εξωτερικό δηλαδή σύνολο 60,7 δισεκ. ευρώ έναντι υφιστάμενων προβλέψεων 38,328 δισεκ.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειτια για την έκθση της Τράπεζας της Ελλάδας με βάση τη μεθοδολογία και τα στοιχεία της BlackRock τα οποία η ΤτΕ δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται να δημοσιεύσει κάποια στιγμή.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρώτο μέρος της έκθεσης της ΤτΕ.

Διαβάστε ακόμη:

O ύποπτος ρόλος του ΔΝΤ - «Επικίνδυνα» παιχνίδια με τις τράπεζες

Παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για τις τράπεζες

Πλήρης ρίξη Προβόπουλου-Τρόικας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών