ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αισιοδοξία για τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών

Fitch: Αισιοδοξία για τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών

Σε ανάλυσή της, η Fitch Ratings θεωρεί ότι η πλειονότητα των τραπεζών θα περάσει τα stress tests, που υποβάλλονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός του Οκτωβρίου.

«Μόνο μια μικρή μειονότητα των τραπεζών είναι πιθανό να έχει έλλειψη κεφαλαίου, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να καταρτίσει σχέδια για την αύξηση κεφαλαίου ή τη μείωση assets μέχρι τα μισά του 2015»,σημειώνει ο οίκος.

Ταυτόχρονα εκτιμά, ότι τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις τράπεζες της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι σε δυσμενέστερη θέση θα βρεθούν οι τράπεζες των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Fitch, υπάρχει ισχυρός συσχετισμός μεταξύ των τραπεζών με τους ασθενέστερους ισολογισμούς και τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, με τις τράπεζες με τα υψηλότερα επισφαλή δάνεια σε σχέση με το κεφάλαιό τους, να είναι από χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Ο Fitch Ratings αναφέρει ότι Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία έχουν αντικαταστήσει περίπου τα δύο τρίτα των επισφαλών δανείων στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2014, ενώ γενικότερα η κεφαλαιοποίηση έχει ενισχυθεί σημαντικά στις περισσότερες από τις 130 τράπεζες που υπάγονται στην αξιολόγηση, σε σχέση με τα τελευταία πανευρωπαϊκά stress tests το 2011.

Αυτό έχει συνεχιστεί και το 2014, με τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών που συμμετέχουν στο τεστ, να αυξάνονται κατά 65 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο.

Ο οίκος αναμένει περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις μετά από την αξιολόγηση, κυρίως από τις τράπεζες που αξιολογούνται ως ασθενέστερες.

Ο οίκος εκτιμά ότι για την κάλυψη των επισφαλών δανείων, το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 70 δισ. ευρώ για όλες τις τράπεζες που θα περάσουν την αξιολόγηση στο 60%.

Διαβάστε επίσης

Ρoή Ειδήσεων