ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια «χαμένη δεκαετία» σε οικονομικό επίπεδο φοβούνται οι ΗΠΑ

Μια «χαμένη δεκαετία» σε οικονομικό επίπεδο φοβούνται οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι θα υπάρξει μια "χαμένη δεκαετία" για την ευρωπαϊκή οικονομία και κάλεσε τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να προχωρήσουν σε "αποφασιστικές ενέργειες" για να αναχαιτίσουν την υποχώρηση της δραστηριότητας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου.

"Ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει μια χαμένη δεκαετία στην Ευρώπη. Είναι αναγκαίες οι αποφασιστικές ενέργειες των εθνικών αρχών και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να βουλιάξει η περιοχή σε ακόμη βαθύτερη ύφεση", είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αυστραλία, ο Λιου εκτίμησε ότι "το στάτους κβο στην Ευρώπη" δεν επέτρεπε να επιτευχθούν οι στόχοι μιας "ισχυρής" και "βιώσιμης" ανάπτυξης όπως αυτοί ορίστηκαν από τη διεθνή κοινότητα στις αρχές του 2014.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά και αναδυόμενες χώρες που μετέχουν στην G20 είχαν θέσει ως στόχο να αυξήσουν τον παγκόσμιο πλούτο κατά 2% μέσα στην επόμενη πενταετία. Η Ευρώπη όμως παρουσιάζει νέα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της και ο Λιου υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί "από μόνη της" να διασφαλίσει την επιστροφή σε μια κραταιή ανάπτυξη. Προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αδύναμη ανάπτυξη των ισχυρότερων οικονομικών δυνάμεων, στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

"Η παγκόσμια οικονομία (...) δεν μπορεί να περιμένει από τις ΗΠΑ ότι θα σημειώσουν επαρκή πρόοδο για να αντισταθμίσουν την αδύναμη ανάπτυξη στις κυριότερες οικονομίες", υπογράμμισε ο Λιου σε ομιλία του στον ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό οργανισμό World Affairs Council του Σιάτλ.

Σχετικές ειδήσεις