ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πραγματικός κίνδυνος για την Ευρώπη, έχει όνομα!

Ο πραγματικός κίνδυνος για την Ευρώπη, έχει όνομα!

Το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης έχει όνομα: Είναι η Γαλλία! Η δεύτερη μεγάλη οικονομία της ηπείρου, ισορροπεί ανάμεσα στην προσπάθεια δημοσιονομικής πειθαρχίας και την ανάκγη αναπτυξιακής προοπτικής. Κι ο Ολάντ, έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να ισορροπεί σε τόσο ευαίσθητες συνθήκες...

Το Eurogroup στη σημερινή του συνεδρίαση τονίζει ότι συμφωνεί με την εκτίμηση της Επιτροπής πως το σχέδιο προϋπολογισμού είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες του διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ευρωζώνη τονίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Γαλλίας το 2015 θα είναι 0,3% του ΑΕΠ , ενώ απαιτείται 0,8% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Σε αυτή τη βάση, όπως αναφέρει το Eurogroup, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαρθρωτικής προσπάθειας, προκειμένου να συμμορφωθεί το Παρίσι με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το συμβούλιο χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της Γαλλίας να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι σύμφωνος με την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2015. Η Ευρωζώνη χαιρετίζει, επίσης, τις δεσμεύσεις της Γαλλίας για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας και να ενθαρρύνει την υλοποίηση φιλόδοξης και ευρείας ατζέντας μεταρρυθμίσεων.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του Eurogroup, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε "ανεπαρκείς" τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί η Γαλλία κι έδωσε με αυτό τον τρόπο το μέτρο για τη σχετική συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση και την ανακοίνωση του Eurogroup, που βέβαια έχει τις απαραίτητες στρογγυλεύσεις, όπως συνηθίζεται στα επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα.

Το πρόβλημα, όμως, που λέγεται Γαλλία είναι εδώ, και οι κομψές διατυπώσεις δεν το αμβλύνουν, ούτε πολύ περισσότερο το αναιρούν.

Σχετικές ειδήσεις