ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής – Τι θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής – Τι θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες

H ενεργειακή ένωση, η οικονομία και οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, 19 και 20 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του ευρωπαϊκού συμβουλίου, η πρώτη ημέρα θα αφιερωθεί στα θέματα της ενέργειας, τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις Ανατολικές Εταιρικές Σχέσεις.

Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει ότι σχετικά με το θέμα της ενέργειας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή ασφάλεια, την εσωτερική αγορά και το κλίμα.

Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών. Παράλληλα, θα συζητηθεί η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Την Παρασκευή (20/03/2015) το πρωί, οι εργασίες των Ευρωπαίων ηγετών θα ξεκινήσουν με τη συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη. «Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική. Πρέπει να εξετάσουμε πώς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για τη σταθεροποίησή της και για την προώθηση μίας πολιτικής λύσης», αναφέρει στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Τουσκ.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της συζήτησης για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2015», οι «28» θα επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση της ΕΕ και συγκεκριμένα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευθεί να προωθήσουν. Σε αυτήν τη συζήτηση, παρών θα είναι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά από πρόσκληση του κ. Τουσκ.

Τέλος, το θέμα της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (TTIP) θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου. Στην επιστολή του προς τους «28» ο κ. Τουρκ τονίζει ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν το τέλος του 2015, ώστε να καταλήξουν σε μία «αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Σχετικές ειδήσεις