ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαφαζάνης: Σημαντικά τα οφέλη της Ελλάδας από τον αγωγό φυσικού αερίου

Λαφαζάνης: Σημαντικά τα οφέλη της Ελλάδας από τον αγωγό φυσικού αερίου

Άκρως επιτυχημένο χαρακτήρισε το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Λαφαζάνης, σημείωσε ότι « άνοιξε ο δρόμος για τη διέλευση ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στα σύνορα με τη FYROM με κατεύθυνση την Ευρώπη».

«Θα κατασκευαστεί ένας αγωγός, αυτό που λέμε ελληνικός αγωγός, ο οποίος θα ξεκινήσει με ελληνική πρωτοβουλία και με ελληνική απόφαση και θα περάσει από το ελληνικό έδαφος. Ο ελληνικός αγωγός θα φέρνει το φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει τη Θράκη και τη Μακεδονία και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM και από εκεί φιλοδοξούμε να φτάσει αυτός ο αγωγός μέχρι την κεντρική Ευρώπη. Θα διασχίζει δηλαδή FYROM, Σερβία και θα φτάνει στην κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο» διευκρίνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι τα οφέλη θα είναι σημαντικά, καθώς πρόκειται για μεγάλη επένδυση που θα έχει θετικές επιπtώσεις στην οικονομία: «Η χώρα θα μπορεί να προμηθεύεται με σημαντικά φτηνότερες τιμές φυσικό αέριο, πράγμα που είναι πάρα πολύ θεμελιώδες για την οικονομία μας. Γιατί φτηνή ενέργεια σημαίνει πολύ μεγαλύτερη αποδοτικότητα για την οικονομία, ιδιαίτερα για τη μεγάλη βιομηχανία, την ενεργοβόρα βιομηχανία. Θα έχουμε δυνατότητα εμπορίας του φυσικού αερίου, θα υπάρχουν τέλη διέλευσης και φυσικά οι αναλογούντες φόροι. Ετησίως το όφελος για τη χώρα από τον αγωγό μπορεί να ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ένα πολύ σημαντικό ποσό, δηλαδή, ιδιαίτερα για αυτή την περίοδο που διανύει η χώρα και η οικονομία». Επίσης, ανέφερε ότι για την κατασκευή του αγωγoύ θα εργαστούν 20.000 άτομα.

Για τις αντιδράσεις σχετικά με το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Ρωσία από ευρωπαίους αξιωματούχους, σχολίασε:. Αν κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει η Ελλάδα να συμπεριφέρεται ως προτεκτοράτο τους, να μην ανοίγει ανεξαρτήτους δρόμους στην πολιτική της προκειμένου να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Η κυβέρνησή μας ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική.

Σχετικές ειδήσεις