ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπόνους» για χρήση καρτών στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής

«Μπόνους» για χρήση καρτών στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής

Το "όπλο" του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος.

Αυτό προβλέπει διευρυμένη χρήση καρτών για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και ισχυρά κίνητρα με επιστροφή μετρητών μέχρι και 10% στους καταναλωτές.

Οι επιχειρήσεις θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον τζίρο τους και την επικινδυνότητά τους για φοροδιαφυγή.

Στην πρώτη κατηγορία θα ανήκουν οι επιχειρήσεις που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις, όπως τα σούπερ μάρκετ. Για τις συναλλαγές αυτές που γίνονται με πλαστικό χρήμα το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα κυμαίνεται μεταξύ 1% - 1,5%.

Στη δεύτερη κατηγορία θα είναι τα πρατήρια καυσίμων, τα εστιατόρια, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Εδώ το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι περίπου 2% - 3% επί της συναλλαγής.

Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται οι επαγγελματικοί κλάδοι που είναι ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί, κομμωτήρια, γυμναστήρια και άλλα. Εδώ το ποσοστό της επιστροφής μπορεί να φτάνει και το 10%.

Για παράδειγμα, για μια επίσκεψη σε γιατρό που κοστιζει 60 ευρώ εάν ο φορολογούμενος πληρώσει με κάρτα, επίσκεψη θα του κοστίσει 54 ευρώ, θα έχει δηλαδή επιστροφή μετρητών 6 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις