ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ασαφή δεδομένα της αγοράς «γκρέμισαν» το Χρηματιστήριο

Τα ασαφή δεδομένα της αγοράς «γκρέμισαν» το Χρηματιστήριο

Εν μέσω της αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, των αρνητικών προβλέψεων για την οικονομία και των ασαφειών για τον τρόπο ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η πτώση του Γενικού Δείκτη που ξεκίνησε με το χθεσινό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου με -16,23% αναμένεται να συνεχιστεί και σημερα αλλά και τις επόμενες μέρες. Σύντομα ωστόσο εκτιμάται ότι κάποιες μετοχέςθα διαφοροποιηθούν, θα αντιδράσουν πρώτες θετικά και ακολούθως θα ενισχυθούν σημαντικά αποτελώντας το καταφύγιο για τους επενδυτές που θα θελήσουν να ποντάρουν στην έξοδο από την κρίση. Προϋπόθεση ωστόσο για μια θετική αντίδραση είναι κάποια πρώτα θετικά νέα για την πορεία της συμφωνίας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η χθεσινή πτώση ήταν μεγαλύτερη πτώση στο Χ.Α. από το 1987 και ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της μετά του δημοψηφίσματος εποχής στην πραγματική οικονομία και την προσπάθεια της αγοράς να τις αποτιμήσει με βάση τα ασαφή δεδομένα της περιόδου.
Η πτώση ήταν αποτέλεσμα της απουσίας αγοραστών και της πληθώρας πωλητών –κυρίως ξένων- οι οποίοι στόχο είχαν να ρευστοποιήσουν και να διοχετεύσουν τη ρευστότητα εκτός χώρας, καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων γι αυτούς.
Να θυμίσουμε ότι στο προηγούμενο κλείσιμο του ΧΑ στησυνεδρίαση της 26ης Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 797 μονάδες, η αποτίμηση των εισηγμένων διαμορφωνόταν στα 48 δισ. ευρώ ενώ στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης περιορίστηκε στα περίπου 37 δισ. ευρώ, δείχνοντας απώλειες στην αξία των μετοχών κατά 10 δις. ευρώ.
Πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι πότε και σε ποιά επίπεδα θα επέλθει ισορροπία και κάποια θετική α περιόδου στη χώρα και τις συνέπειες που επέφερε αυτό στην πραγματική οικονομία.

Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ;

Θετική ένδειξη αποτέλεσε ήδη από χθες, το ότι μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών είχαν αρχίσει να βγαίνουν δειλά αγοραστές στα μη τραπεζικά χαρτιά και να απορροφούν μέρος της προσφοράς, εξομαλύνοντας ελάχιστα την εικόνα.

Ο ΟΤΕ έχει πάει από το -30% στο -17%, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ από το -23% στο -11,5%. Καλύτερη εικόνα και για την ΕΕΕ (-6,85%), τη Mέτκα (-12,71%) και τη Γριβάλια (-10,05%). Η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου πέρασε σε θετικό έδαφος λίγο πριν τις 16.00, καταγράφοντας άνοδο 0,97% και ερχόμενη από απώλειες -19%.

Αυτές οι τάσεις, πάντα για τα μη τραπεζικά χαρτιά, και για τις εταιρείες που η πορεία τους δεν επηρεάζεται από τη συγκυρία, αναμένεται να ενισχυθούν τις επόμενες μέρες διαμορφώνοντας μια νέα κατηγορία μετοχών, αυτών που θα αποδειχθούν ανθεκτικές και θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι εξαγωγικές εταιρείες όπως οι Μυτιληναίος, Τιταν, Frigoglass και Folli-Follie αναμένεται σταδιακά να διαφοροποιηθούν καθώς σημαντικό ή συντριπτικό ποσοστό πωλήσεων και ΕΒΙΤDA προέρχεται από το εξωτερικό και διαθέτουν και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και επομένως δεν εξαρτώνται από τις ελληνικές τράπεζες και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τραπεζικές Μετοχές: Το σκοτεινό τούνελ δεν έχει φως

Αντίθετα, δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, για τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες αναμένεται να ταλαιπωρηθούν σημαντικά μέχρι το τέλος τους έτους έχοντας να αντιμετωπίσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ο μεγάλος αριθμός ανεκτέλεστων εντολών πώλησης στις τραπεζικές μετοχές που ανήλθαν χθες στα 515 εκατ μετοχές δείχνει ότι οι τραπεικές μετοχές θα παραμείνουν στο κοκκινο και τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες διαθέτουν 37 δισεκ. μετοχές και το 45% αυτών περίπου 16,6 δισεκ. τις κατέχουν ιδιώτες επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο προς πώληση εντολών που δεν ολοκληρώθηκε χθες (515 εκατ μετοχές ανεκτέλεστο πωλήσεων) αντιστοιχούν στο 3% της θέσης που έχουν οι ιδιώτες επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες.

Η τάση αυτή δείχνει ακόμη κι αν οι πωλήσεις δεν πραγματοποιηθούν δείχνουν ότι οι τραπεζικές μετοχές θα είναι κλειδωμένες στο limit down για τις επόμενες μέρες.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, ο χρόνος της θετικής αντίδρασης του Γενικού Δείκτη συνδέεται με την οριστικοποίηση κάποιου σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την οριστικοποίηση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Μετά την πλήρη αποτίμηση της νέας κατάστασης και αρκετές μέρες πτώσης, η αγορά θα περιμένει καποια θετική είδηση σε σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κάτι που προσδιορίζεται την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις