ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Άμεση εφαρμογή του μνημονίου από όποια κυβέρνηση προκύψει για να μη χαθεί χρόνος

Eurogroup: Άμεση εφαρμογή του μνημονίου από όποια κυβέρνηση προκύψει για να μη χαθεί χρόνος

Να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές ζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να μην χαθεί χρόνος εξαιτίας των εκλογών.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός πως ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Χουλιαράκης διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που δεν χρειάζεται να περάσουν από την έγκριση του κοινοβουλίου.

Για τις εκκρεμότητες που έχουν μείνει, ειδικά στην αγορά εργασίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ, παρέπεμψε στους θεσμούς.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι περιμένει μετά τις επικείμενες ελληνικές εκλογές, σημείωσε πως αν και η κατάσταση αυτήν τη στιγμή δεν είναι «πολιτικά ξεκάθαρη», υπάρχει μια ευρεία πλειοψηφία στα υποψήφια κόμματα, που υποστηρίζει την συμφωνία και δήλωσε «αισιόδοξος για οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από τις εκλογές».

Επιπλέον ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Για συνέχιση της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, κυρίως μετά τις εκλογές, οπότε και θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση, έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Σημείωσε δε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ανέφερε δε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που αφορούν στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και στις Τράπεζες.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο «πακέτο», τη χαρακτήρισε ως «πολύ πιθανή» και πρόσθεσε πως είναι σημαντική τόσο για τα κράτη-μέλη όσο και για την Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, εξέφρασε την ελπίδα του ότι δεν θα αλλάξει στάση η Ελλάδα μετά τις εκλογές.

Σε αρκετά ….σκληρή γραμμή εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί ως το τέλος Νοεμβρίου εφόσον τηρηθούν τα συμφωνημένα. Είπε δε ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρή τήρησης της συμφωνίας για να μη σημειωθούν ανατροπές.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Τα 10 δισ.Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών,ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατεθούν «πολύ γρήγορα» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, δήλωσε από την πλευρά του ο Κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ποσό –σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 15 δισ. που προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου- βρίσκονται ήδη σε λογαριασμό του ESM γι’ αυτό τον σκοπό.

Τέλος, αναφορικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο Μπενουά Κερέ δήλωσε πως είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πότε θα αρθούν. Όπως εξήγησε, πρακτικά αυτό θα γίνει μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, στόχος στον οποίο θα συμβάλει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών τονίστηκε ότι: «Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Σχετικές ειδήσεις