ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Eurogroup στην Αθήνα: Μεταρρυθμίσεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου

Μήνυμα Eurogroup στην Αθήνα: Μεταρρυθμίσεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου

Τελεσίγραφο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να εφαρμόσει η Ελλάδα το πρώτο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, ώστε να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ, έδωσε ο πρόεδρος του Eurogoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ - Αυστηρά μηνύματα από τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ - Τι υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτή τη φορά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνει γρήγορα, αλλά και την ικανοποίηση των υπόλοιπων ομολόγων του για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, ωστόσο όπως… υπενθύμισε πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά, τονίζοντας παράλληλα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

«Καλωσορίζουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλή εφαρμογή των μέτρων, όπως άλλωστε και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδος. Αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά έχει ισχυρό κίνητρο να προχωρήσει γρήγορα, καθώς θα ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος», σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα «ανοίξει τον δρόμο» για την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ, ενώ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εφαρμογή ορισμένων επιπλέον δεσμεύσεων θα υπάρξει εκταμίευση επιπλέον ενός δισ. ευρώ.

Και συνέχισε: «Όλως περιέργως, μετά από τη σύναψη της συμφωνίας, υπήρξε μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις πέρασαν από την ελληνική Βουλή πολύ γρήγορα, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε στην προσήλωση της Ελλάδας».

Όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, ενημέρωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει μόνο εφόσον έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τραπεζικό τομέα», και συγκριμένα, όπως είπε, «για προφανείς λόγους», ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ έδωσε το στίγμα: Πρώτα η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, κατόπιν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ μετά «θα περάσουμε στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεών μας, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και το χρέος».

Όπως και να έχει, το πρώτο βήμα για ανοίξει η «κάνουλα» της ρευστότητας και να εκταμιευτεί η πρώτη δόση έγινε, ενώ όπως υπογράμμισε και ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι μόνο ως θετική μπορούσαν να εκλάβουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει, κατά γράμμα, τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Ο Γάλλος Επίτροπος εκτίμησε μάλιστα ότι η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ευρωζώνη, θέτουν τις κατάλληλες βάσεις για την επιτυχία του προγράμματος.

Πάνω από όλα, όμως, διευκρίνισε ο κ. Μοσκοβισί «η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει σωστά όλα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία εκταμίευσης έχει προκαθοριστεί», εκτιμώντας ότι η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου.

«Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, σημειώνοντας ότι κομβική για το σκοπό αυτό είναι η γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων ξεκινώντας «από τα προαπαιτούμενα που έχουν αποφασιστεί και συνδέονται με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά και με την αποδέσμευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Είναι πολύς ο φόρτος εργασίας, ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα τον αντιμετωπίσουμε εκμεταλλευόμενοι τη θετική δυναμική που υπάρχει αυτή τη στιγμή», κατέληξε.

Μαξίμου: Ολοκληρώνεται σύντομα η πρώτη αξιολόγηση

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές που βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα: Βραχυπρόθεσμα, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 49 προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των δυο δισ., ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει το υπόλοιπο ένα δισ. που υπολείπεται από τη δόση του Αυγούστου.

Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να προχωρήσει τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όσο και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εκτιμούν κύκλοι του Μαξίμου, θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την τόνωση της ζήτησης και τη βελτίωση των δεικτών που θα επιφέρει, να παρουσιάσει και να βάλει μπροστά τον Μάρτιο του 2016 το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Σε αυτόν τον προγραμματισμό που παρουσίασε ό Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιο σκεπτική στάση διατήρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των εν λόγω προαπαιτούμενων.

Τέλος, κατά τις διμερείς συναντήσεις που είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, συζητήθηκε το εν λόγω σχέδιο, ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση του, καθώς και οι ανησυχίες που υπάρχουν από όλες τις πλευρές.

Νωρίτερα, ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων προς την Αθήνα έστειλε ο Μισέλ Σαπέν, πριν την έναρξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα μέτρα-φωτιά που θα κληθεί να εφαρμόσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές - «Θέλουμε να δούμε αποφασιστικότητα» τόνισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ – Ντάισελμπλουμ: Θα χρειαστούν και νέες μεταρρυθμίσεις - Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα «κριθεί» από την εφαρμογή του προγράμματος - Σοίμπλε: Οι συζητήσεις για το χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.

«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαπέν και πρόσθεσε:

«Θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης. Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο».

Αφού υπογράμμισε δε πως όσο ταχύτερα εφαρμοσθεί η συμφωνία, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν το βάρος του χρέους, ο Σαπέν ξεκαθάρισε πως το βήμα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, πριν μπορέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα «κριθεί» από την εφαρμογή του προγράμματος

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί, κάτι από το οποίο, όπως τόνισε, θα «κριθεί» η ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας μάλιστα, στους δημοσιογράφους, διευκρίνισε πως σε συζητήσεις που είχε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων της.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την άποψη ότι η ορθή εφαρμογή του προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης και της απαραίτητης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών) είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ε.Ε. και η Κομισιόν είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι πρέπει να ανακάμψει όσον αφορά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

«Πρέπει να αποφύγουμε περισσότερο "δράμα" όσον αφορά την Ελλάδα», κατέληξε.

Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να σχεδιαστούν καινούριες μεταρρυθμίσεις

Για μεγάλο, δε, αριθμό νέων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, που πρέπει να σχεδιαστούν έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup πριν την έναρξη της συνεδρίασης, υπογραμμίζοντας επίσης πως πολλά μέτρα ακόμα από τα ήδη συμφωνηθέντα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Όπως σημείωσε, είναι «στο συμφέρον της Ελλάδας να τα εφαρμόσει το συντομότερο, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους». «Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά», κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.

Κάτι άλλωστε που τόνισε και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον Μισέλ Σαπέν.

Υπερασπίστηκε την Ελλάδα ο Σόιμπλε!

Ως εκ… θαύματος πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε χαμηλούς τόνους, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι όποιες συζητήσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση, ο Σόιμπλε μέχρι και που... υπερασπίστηκε την Αθήνα υποστηρίζοντας ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για καθυστερήσεις εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος»!

Αφού τόνισε έτσι ότι «Δεν είναι αναγκαίο να γίνει ειδική συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», αναφορικά με το θέμα του χρέους και τυχόν έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα, υποστήριξε ότι «αυτό θα συμβεί αργότερα, όχι αυτή τη στιγμή».

Προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στο Eurogroup

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν το κυριάρχο θέμα του σημερινού Eurogroup, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε στους ομολόγους της τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρώντας να τους πείσει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει πάνω από 61% των παρεμβάσεων της λίστας. Από την πλευρά τους, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποτίμησαν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στο πλαίσιο του νέου ελληνικού προγράμματος.

Στο Eurogroup τέθηκε επί τάπητος και η πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος, πρόκειται για έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων o οποίος «έκλεισε» την περασμένη Παρασκευή στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).

Σημειώνεται, τέλος, ότι προσχέδιο για προϋπολογισμό «εκτάκτου ανάγκης» για το 2016 και συνολικά έσοδα 50 δισ. εκ των οποίων περίπου 46 δισ. από τη φορολογία, είχε στις αποσκευές της για το Λουξεμβούργο η ελληνική αποστολή.

Το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ενσωματώνει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για φέτος και το 2016 (2,5 + 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Αργότερα, θα ακολουθήσει και δεύτερη λίστα με μέτρα «φωτιά» σε φορολογία, ασφαλιστικό και εργασιακά. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του τελευταίου 1 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως των 15 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Σχετικές ειδήσεις