ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αίμα» συνταξιούχων θέλουν οι δανειστές - Ζητούν νέες μειώσεις στις συντάξεις

«Αίμα» συνταξιούχων θέλουν οι δανειστές - Ζητούν νέες μειώσεις στις συντάξεις

Οι δανειστές σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να ζει ένα διαπραγματευτικό «Βατερλό» και τον Αλέξη Τσίπρα να φεύγει «κουρεμένος» από το Νταβός.

Σε κατάσταση «βέρτιγκο» βρίσκεται η κυβέρνηση από τα απανωτά χτυπήματα των δανειστών, με τις διαρροές να «δίνουν και να παίρνουν» για το τι τελικά θέλουν οι θεσμοί αναφορικά με το ασφαλιστικό και τους κύκλους του υπουργείου Εργασίας τώρα να διαψεύδουν τα περί δραστικών μειώσεων στις συντάξεις.

Με μια δεύτερη «διαρροή» επισημαίνεται πως «κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του υπουργείου με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση οι εκπρόσωποι των θεσμών, δεν ζήτησαν δραστική περικοπή των συντάξεων».

Νωρίτερα, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας είχε την κρισιμότερη συνάντηση στο Νταβός με την διευθύντρια του Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία τονίστηκε στον πρωθυπουργό ότι χρειάζονται σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας διαπραγματευόταν πίσω στην Αθήνα μέσω τηλεδιάσκεψης, με εκπροσώπους των δανειστών, για τις κύριες συντάξεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα την αναγκαιότατα για σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, αδειάζοντας τον ίδιο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και σχεδόν ταυτόχρονα οι δανειστές στην Αθήνα ζητούσαν το «αίμα» των συνταξιούχων από τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι δανειστές ζλητησαν δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Εκτός από τις μειώσεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών, εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά.

Παράλληλα, ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη.

Σχετικές ειδήσεις