ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείτε πώς θα προστατέψετε τις καταθέσεις σας

Δείτε πώς θα προστατέψετε τις καταθέσεις σας

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/49/ΕΕ περί των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο - Ποιες καταθέσεις εξαιρούνται - Τι ισχύει για τόκους και επενδύσεις

Με την εν λόγω Οδηγία θεσπίζονται κοινοί κανόνες για όλα τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων, γεγονός που συμβάλλει στην εξάλειψη στρεβλώσεων και στην περαιτέρω ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς. Συνεισφέρει έτσι σημαντικά στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μετάδοσης του κινδύνου μαζικών αναλήψεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, τα νέα στοιχεία του σχεδίου νόμου σε σχέση με τις προς κατάργηση προβλέψεις του ν. 3746/2009 που ίσχυε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα είναι σημαντικά. Αρχικά για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θεσπίζεται ελάχιστο επίπεδο κεφαλαίων που οφείλει να διαθέτει ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Σε δεύτερη φάση το νομοσχέδιο εισάγει νέες ρυθμίσεις ως προς το επίπεδο, τους όρους και τις προϋποθέσεις κάλυψης των καταθέσεων έως του ποσού των 100.000 ευρώ, ενώ προβλέπει και τη μείωση της προθεσμίας καταβολής αποζημίωσης σε μόλις 7 ημέρες.

Το νέο νομοθέτημα για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων μεριμνά για προστασία άνω του ορίου των 100.000 ευρώ για ορισμένες περιπτώσεις καταθέσεων, ενώ προβλέπει πως το ΤΕΚΕ οφείλει πλέον να διενεργεί τουλάχιστον ανά τριετία ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο: cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις