ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι ωφελούνται περισσότερο από την πτώση στις αντικειμενικές αξίες

Ποιοι ωφελούνται περισσότερο από την πτώση στις αντικειμενικές αξίες

Οι μεσαίες περιοχές των αντικειμενικών αξιών είναι περισσότερο ευνοημένες από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, αφού αυτές έχουν και τη μεγαλύτερη μείωση τιμών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ- ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ- ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ-

Αντίθετα αμετάβλητες παραμένουν,στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, οι ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ,όπως και οι τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.

Η κλίμακα με τις μεταβολές ανάμεσα στις παλαιές και τις νέες αντικειμενικές αξίες την οποία προβλέπει η υπουργική απόφαση, για τις περιοχές όπου οι τιμές μέχρι πρότινος κυμαίνονταν από 700 έως 4.000 ευρώ ανά τ.μ. ότι οι μειώσεις στις λεγόμενες πιο «φθηνές» και πιο «ακριβές» περιοχές είναι μικρότερες από τις μειώσεις στις λεγόμενες «μεσαίες» περιοχές.

Ειδικότερα:

α) για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονταν μέχρι πρότινος από 700 έως 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι μειώσεις ανέρχονται σε ποσοστά από 5,56% έως 10% ή από 50 έως 100 ευρώ ανά τ.μ.

β) για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονταν μέχρι πρότινος από 1050 έως 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι μειώσεις ανέρχονται σε ποσοστά από 8,33% έως 20,59% ή από 100 έως 350 ευρώ ανά τ.μ.

γ) για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονταν μέχρι πρότινος από 2.050 έως 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι μειώσεις ανέρχονται σε ποσοστά από 15,25% έως 19,57% ή από 350 έως 500 ευρώ ανά τ.μ.

δ) για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονταν μέχρι πρότινος από 3.050 έως 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι μειώσεις ανέρχονται σε ποσοστά από 5% έως 9,84% ή από 200 έως 300 ευρώ ανά τ.μ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών:

«Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους. Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για «αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών», χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες».