Οι φόβοι για την Ιταλία ρίχνουν τις ευρωπαϊκές αγορές

Η έντονη μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας...

Η έντονη μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας από τους επενδυτές για το ενδεχόμενο μετάδοσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και στην Ιταλία.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, οι σημαντικότεροι δείκτες έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων κι ενώ ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο μεγάλος χαμένος, λόγω της ανησυχίας για την έκθεσή του σε δημόσιο χρέος της Περιφέρειας.

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου

Το ενδιαφέρον στράφηκε στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, που έκλεισε με πτώση 3,96% και στις 18.295 μονάδες κι ενώ οι μεγάλες τράπεζες της χώρας είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν απώλειες.

Επίσης, μεγάλη ήταν και η αύξηση του ιταλικού spread με τον δεκαετή τίτλο να διευρύνει την απόστασή του από το γερμανικό κατά 47 μονάδες βάσης, στις 305 μονάδες, και απόδοση 5,71%, που είναι και η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 1994.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το ευρώ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4028 δολάρια από το επίπεδο των 1,4263 δολαρίων που έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

«Αν αναλογιστούμε το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας, ο αντίκτυπος μιας κρίσης χρέους θα είναι πολύ μεγαλύτερος από την Ελλάδα. Εάν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση δεν φέρουν αποτελέσματα, οι ζημίες θα είναι μεγάλες για ολόκληρη την ευρωζώνη», δήλωσε στο Reuters ο Ανίτα Παλούχ, επενδυτής της ETX Capital.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr