ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη οι προκλήσεις του 2016, για Ελλάδα, Βρετανία, ΕΕ

Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη οι προκλήσεις του 2016, για Ελλάδα, Βρετανία, ΕΕ

«Το 2016 θα είναι σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη συνολικά», δήλωσε ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ, ανοίγοντας τις εργασίες του σεμιναρίου που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με αντικείμενο τις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό χώρο.

Μέσα στο 2016 πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με την ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ το 2017, είπε ο κ. Κίτμερ, τονίζοντας ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο, η βρετανική πλευρά αναμένει θετικά αποτελέσματα. Η λέξη-κλειδί σημείωσε είναι «μεταρρύθμιση», με επιδίωξη μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη στο διεθνές περιβάλλον.

«Πρέπει να ξαναβρούμε το όραμα για ανάπτυξη και απασχόληση», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι το πνεύμα του πρωθυπουργού είναι «ψυχή τε και σώματι υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με την ΕΕ».

Σε δύο μεγάλα κεφάλαια διαπραγμάτευσης της Βρετανίας με την ΕΕ στάθηκε ο Λίντσεϊ Άπλμπι, επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις για την Ευρώπη: το θέμα της ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς και το θέμα της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων. Ως προς την περαιτέρω ενοποίηση και επέκταση της ευρωπαϊκής αγοράς, είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ψηφιακή αγορά, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την sharing economy και τα startups, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ενιαία αγορά, αλλά και την άρση των νομικών εμποδίων, που μπλοκάρουν την ανταγωνιστικότητα. Ως προς την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ανέφερε ότι γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, γιατί πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στη Βρετανία ειδικά για τα επιδόματα πρόνοιας, επιβαρύνοντας τις δημόσιες δομές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε κλείνοντας, προσπαθεί για απλούστερο και καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο, με παράλληλο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, που αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες του 3ου μνημονίου, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που δίνει η ΕΕ, εφαρμόζοντας, 1) το αναπτυξιακό σκέλος του μνημονίου-βλέποντας το παράδειγμα της Κύπρου, 2) αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 35 δισ. ευρώ ως το 2020, εκ των οποίων τα 20 δισ. προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, και 3) αξιοποιώντας την τεχνική βοήθεια που προσφέρει η Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, η οποία αυτή τη στιγμή εστιάζει τη συνδρομή της στο προσφυγικό. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αδιανόητο το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την ΕΕ και εργαζόμαστε για να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, Ν. Βέτας και Τ. Αθανασόπουλος, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χ. Γκόρτσος, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σ. Λαζαρίδης, ο Jeroen Commissaris, πρόεδρος της AstraZaneca Ελλάς, οι καθηγητές Ηλίας Παπαϊωάννου και Πάνος Τσακλόγλου και άλλοι, ενώ τις συζητήσεις συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Α. Παπαγιαννίδης και Τ. Τέλλογλου.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν Έλληνες και Βρετανοί εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί, μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί Τ. Γιαννίτσης, Γ. Αλογοσκούφης και Γκ. Χαρδούβελης.

Σχετικές ειδήσεις