ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης

Σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης
Την προσωρινή έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας προτείνει ο επικεφαλής της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ Εριάν...

Την προσωρινή έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας προτείνει ο επικεφαλής της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Financial Times”.

Ο Ελ Εριάν αναφέρει ότι στην παρούσα φάση, η Ευρώπη καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση ή στη χορήγηση «εκπαιδευτικών αδειών» σε κράτη-μέλη, προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Η δημοσιονομική ενοποίηση, αναφέρει, θα μπορούσε να επιτευχθεί διαμέσου εγγυήσεων ή μεταβιβάσεων, που θα σταθεροποιούσαν τη δυναμική του συνολικού χρέους της ευρωζώνης, μέσα από την επιθετική χρήση ενός ενοποιημένου ισολογισμού.

Ως αντάλλαγμα, τα κράτη-μέλη θα αποδεχθούν να θυσιάσουν ένα μεγάλο κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας και της δημοσιονομικής στρατηγικής τους.

Εφόσον κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών της περιφέρειας, σε επανακεφαλαιοποίηση της ΕΚΤ, σε ενίσχυση του συστήματος πληρωμών, με την ταυτόχρονη αποκατάσταση των συνθηκών ανάπτυξης.

Περισσότερα στο newscode.gr