ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση: Οι Θεσμοί ζήτησαν να καθυστερήσουμε τις συντάξεις για να πληρώσουμε τόκους!

Κυβέρνηση: Οι Θεσμοί ζήτησαν να καθυστερήσουμε τις συντάξεις για να πληρώσουμε τόκους!

Επίθεση στους Θεσμούς και ειδικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης λέγοντας ότι τα στοιχεία του Ταμείου είναι γεμάτα ανακρίβειες.

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΟΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο κ. Κουτεντάκης, σε δηλώσεις του επέρριψε ευθύνες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, λέγοντας ότι αμφισβητεί διαρκώς τα νούμερα που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφορετικών εκτιμήσεων, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, χωρίς, όπως είπε ο κ Κουτεντάκης, να μπορεί να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του αυτές.

Η στάση αυτή του ΔΝΤ αποτελεί μία από τις αιτίες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής, ο οποίος επεσήμανε ότι «κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο», «αν θέλει να μείνει ή να φύγει», και ότι «η στάση του αυτή προκαλεί μια κατάσταση "καταστροφικής αβεβαιότητας" στην οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα», αλλά επισημαίνεται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ αόριστον.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών τέθηκε το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στην εξόφληση τόκων και χρεολυσίων σε σχέση με τις συντάξεις, αν η διαπραγμάτευση συνεχισθεί επί μακρόν.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής τόνισε ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Αν φθάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο δεν θα πληρώσουμε χρέος και δεν θα καθυστερήσουμε τις συντάξεις», είπε.

Προς το παρόν ένα από τα εργαλεία χρηματοδότησης που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών είναι συμβάσεις repos με φορείς της κυβέρνησης ύψους 10 δισ. ευρώ με τρέχον επιτόκιο 3,72%.

Κατά το πρώτο δίμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλλει για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κράτους τόκους 1,717 δισ. ευρώ και χρεολύσια 490 εκατ. ευρώ ενώ το Μάρτιο πρέπει να καταβληθούν 1,8 δισ ευρώ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πολιτική στάσης πληρωμών στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε ό,τι αφορά αναλυτικότερα την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος, παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εισπράχθηκε μέσα στο 2015 και όχι το 2016. Τα συνολικά έσοδα είναι σχεδόν 2,67 δις (έναντι στόχου 2,65) που δημοσιονομικά καταγράφεται στο 2015.

Τα μη φορολογικά έσοδα (παράβολα, προμήθειες, μερίσματα, κλπ) είναι ιδιαίτερα αυξημένα κυρίως λόγω του υψηλότερου μερίσματος από την ΤτΕ κατά 325 εκατ. πάνω από την πρόβλεψη.

Η πληρωμή για την κάλυψη ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ γίνεται σταδιακά, ενώ η πρόβλεψη ήταν να γίνει εφάπαξ. Στο πρώτο δίμηνο είχαν προβλεφθεί 281 εκατ. και πληρώθηκαν μόνο 78, δηλαδή εξοικονομήθηκαν 203 εκατ. που θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες (8 δόσεις)

Υπάρχουν λιγότερα αιτήματα επιχορηγήσεων στον κοινωνικό προϋπολογισμό (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και κοινωνική προστασία) κατά 122 εκατ. καθώς υπάρχουν αρκετά ταμειακά διαθέσιμα.