ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Μείωση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές. Οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με μείωση της υπερπαραγωγής πετρεαλαίου εξανεμίζονται, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μηνός του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν με τιμή 36,25 δολ το βαρέλι σημειώνοντας μείωση 1,5% ή 54 σεντς έναντι της τελευταίας συνεδρίασης.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 1% ή κατά 40 σεντς στα 38,27 δολ το βαρέλι.

Η σημερινή μείωση ακολουθεί τη μείωση κατά 4% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν έγινε γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία θα συμμετέχει σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, μόνο στην περίπτωση που συμμετέχει και το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται σταθερά τη συμμετοχή της.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για συνέχιση της υπερπροσφοράς πετρελαίου ενισχύονται και από τα αυξημένα επίπεδα της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, παρά τη μείωση των λειτουργικών γεωτρήσεων, αλλά και την αύξηση του αριθμού των πετρελαϊκών εταιριών, που εισέρχονται σε καθεστώς πτώχευσης.

Οι ενεργές γεωτρήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 10 την προηγούμενη εβδομάδα, για να μειωθούν συνολικά στις 362 γεωτρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας ANZ Bank