ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Ψηλά στην ατζέντα Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Brexit

Eurogroup: Ψηλά στην ατζέντα Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Brexit

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό η Ελλάδα δεν κυριαρχεί στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αφού υπάρχουν άλλα θέματα αιχμής.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η επιβολή κυρώσεων για τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι επιπτώσεις του Brexit αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αναμένεται να προβεί σε λεπτομερή παρουσίαση της απόφασης που έλαβε η Κομισιόν την προηγούμενη Πέμπτη σε σχέση με τα ελλείμματα των δύο προηγουμένων ετών και κυρίως για τη λεγόμενη «έλλειψη αποφασιστικής διορθωτικής δράσης».

Τα κράτη μέλη θα διαβουλευθούν και τυπικά αύριο θα δώσουν στην Κομισιόν εντολή να προτείνει εντός 20 ημερών συγκεκριμένες κυρώσεις και σε Ισπανία και σε Πορτογαλία, ενώ αναμένεται να δώσουν διορία μερικών ημερών για να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις και να προτείνουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να φέρουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3%.

Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν πως τα κράτη μέλη δεν θεωρούν ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πρέπει να υπάρξουν πραγματικές χρηματικές κυρώσεις έναντι των δύο χωρών.

Η ελληνική θέση

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εκφράσει στους ομολόγους του τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουν ομαλά τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει η χώρα προς τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο, θέτει και θέματα "εκπτώσεων". Ειδικότερα, τα ελληνικά αιτήματα επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα της διοίκησης των τραπεζών και στο νέο Μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό (2017 - 2020) που πρέπει να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Προς το παρόν το "κλίμα" δεν φέρεται να ευνοεί "προσαρμογές" στα συμφωνηθέντα, αλλά ούτε και υπάρχει ενόχληση περί καθυστερήσεων.

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει «μεγάλη λύση» για τις ιταλικές τράπεζες

Τo πρόβλημα με τις ιταλικές τράπεζες δεν είναι οξύ και η λύση θα είναι σταδιακή, εκτίμησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του οργάνου.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το ζήτημα με ορισμένες από τις ιταλικές τράπεζες δεν είναι καινούργιο.
«Πρέπει να το δούμε και θα το δούμε σταδιακά. Δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη λύση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο Eurogroup αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα του κατά πόσο θα επιβληθούν κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για το έλλειμμα.

Θα συζητήσουμε για τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί ενδεχόμενης επικύρωσης της επιβολής κυρώσεων που αποφάσισε η Κομισιόν.
«Θα ακούσουμε τους υπουργούς και θα δούμε. Αύριο στο Ecofin αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι οι κυρώσεις αλλά το τι προτίθενται να κάνουν οι χώρες για το πρόβλημα των ελλειμμάτων.

Υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να αποφασιστούν εντός 20 ημερών και μετά εντός δύο μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. «Είναι προς το συμφέρον όλων να είναι γρήγορες οι αποφάσεις», τόνισε.
Πάντως, ο γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν υπογράμμισε ότι η Πορτογαλία έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες περιστολής των δαπανών και δεν αξίζει να της επιβληθούν κυρώσεις.

«Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα» να ξεκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία. Αλλά «δεν αξίζει να επιβληθεί στην Πορτογαλία υπερβολική πειθαρχία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σαπέν.

Σχετικές ειδήσεις