ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ριψοκίνδυνη η βοήθεια» της ΕΚΤ;

«Ριψοκίνδυνη η βοήθεια» της ΕΚΤ;
Στο στόχαστρο των γερμανικών εφημερίδων έχει βρεθεί ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ...

Στο στόχαστρο των γερμανικών εφημερίδων έχει βρεθεί ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ που δήλωσε χθες ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων των αδύναμων οικονομικά χωρών της ευρωζώνης.

Με τίτλο «Ριψοκίνδυνη βοήθεια» η Frankfurter Allgemeine Zeitung (σχολιαστής Στέφαν Ρούκαμπ) υπογραμμίζει: «Δεν πρόκειται μόνον για τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας χώρας, αλλά και για το γεγονός ότι έτσι χαλαρώνουν οι πολιτικές πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία στις υπερχρεωμένες χώρες. Τα ευρωπακέτα είναι ήδη αρκετά προβληματικά, αλλά τουλάχιστον συνδέονται πάντα με συγκεκριμένες ρήτρες».

«Ευτυχώς που η ΕΚΤ αγόρασε κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που έχουν εκπληρώσει καλύτερα από την Ελλάδα τις ρήτρες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μέχρι τώρα δεν αγόρασε ευτυχώς ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας, να δούμε πόσο θα τηρήσει αυτή τη στάση».

Τέλος η Kölner Stadtanzeiger (σχολιαστής Ρόμπερτ Χόιζινγκερ) επιβραβεύει την απόφαση Τρισέ. «Μπράβο» γράφει και επισημαίνει: «Και όμως ο Τρισέ δεν προχώρησε όσο έπρεπε. Γιατί; Γιατί οι Γερμανοί του έκαναν πάλι τη ζωή δύσκολη. Αυτοί είναι το εμπόδιο στην ευρωκρίση. Οι Γερμανοί οικονομολόγοι είτε δεν ξέρουν τι σημαίνει διάχυση της κρίσης, είτε την υποβαθμίζουν, επειδή δεν έχει θέση στα πειθαρχημένα τους δημοσιονομικά. Γι’ αυτό συζητούν συνεχώς για τα επουσιώδη και παραπλανούν τη γερμανική κυβέρνηση. Εάν όμως αντιληφθούν οι κερδοσκόποι ότι η ευρωζώνη είναι τόσο διχασμένη, τότε θα συνεχίσουν τα στοιχήματα σε βάρος της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Πηγή: www.newscode.gr