ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση

«Κλείδωσε» η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση

Τρίτη αξιολόγηση | Ειδήσεις: Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (02/12/2017) και ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τα κλιμάκια των Θεσμών και όπως έγινε γνωστό επιτεύχθηκε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff-Level Agreement - SLA) στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (04/12) - «ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ» ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 22/01/2018 ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Σύμφωνα με επείγον τηλεγράφημα που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς σε όλη τη θεματολογία».

Μετά και την εξέλιξη αυτή, αναμένεται και τυπικά η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (04/12/2017) στις Βρύξελλες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται να τρέξει μια κούρσα ενάντια στο χρόνο, για να μπορέσει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε στις 22 Ιανουαρίου του 2018 να κλείσει οριστικά την τρίτη αξιολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει γρήγορα με τα προαπαιτούμενα, τονίζοντας, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν νομοσχέδια πριν από τα Χριστούγεννα κι ένα πολυνομοσχέδιο μετά τα Χριστούγεννα.

Όπως τόνισε, εξάλλου, η διαπραγμάτευση απέφερε πολλά κέρδη στην κυβέρνηση, με τον ίδιο να υπερτονίζει το γεγονός ότι πλέον οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνονται με ένα ποσό ίσο με το βασικό μισθό των 586 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με 2,75 και για περίοδο έξι μηνών, σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το θέμα «είναι ανοικτό ακόμα» και παρέπεμψε τη συζήτηση για τα Χριστούγεννα, αν και επισήμανε πως υπάρχουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να μην αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Τέλος, αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στόχος είναι να κλείσει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2018, ενώ υπογράμμισε ότι η όλη συζήτηση θα ανοίξει στο Eurogroup του Ιανουαρίου, οπότε θα τεθεί επί τάπητος η μετάβαση της Ελλάδας στη μετα-μνημονιακή εποχή, αλλά και το φλέγον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Σάββατο (02/12/2017) κυβέρνηση και Θεσμοί συμφώνησαν ως προς τη θεσμοθέτηση του νέου ενιαίου οικογενειακού επιδόματος, ενώ αργά το βράδυ της Παρασκευής (01/12/2017) είχε επέλθει αντίστοιχη συμφωνία για τα ενεργειακά και ειδικότερα για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Γραπτή δήλωση των Θεσμών

Λίγο μετά τις 21:30 το Σάββατο, οι Θεσμοί εξέδωσαν γραπτή ανακοίνωση, με την οποία επικυρώνουν, ουσιαστικά, την επίτευξη του Staff-Level Agreement με την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι σκοπεύουν να προβούν στις προβλεπόμενες εισηγήσεις τους στο Eurogroup της Δευτέρας (04/12/2017).

Στη δήλωση αυτή αναφέρονται τα ακόλουθα: «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν συνάψει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το πακέτο πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του ESM. Αυτό θα παρουσιαστεί στην Ευρωομάδα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρώσουν την τριίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την τρίτη αξιολόγηση

Σχετικές ειδήσεις