ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άκαρπη η συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί

Άκαρπη η συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί

Άκαρπη απέβη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και κρίνοντας από το ότι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, η συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στη Φρανκφούρτη, παρουσία του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, του νέου προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, των ΥΠΟΙΚ Γαλλίας και Γερμανίας και της προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστιν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση, που κράτησε περίπου δύο ώρες, διεξήχθη εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ της 23ης Οκτωβρίου.

Παρά τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, το αδιέξοδο ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία, προμηνύει μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, την Κυριακή.

Σε εκδήλωση για την αποχώρηση του κ. Τρισέ από την ΕΚΤ που έγινε νωρίτερα, η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι αν το ευρώ αποτύχει, θα αποτύχει και η Ευρώπη, αλλά «δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» και χαρακτήρισε την σύνοδο της Κυριακής ως σημείο δράσης, το οποίο θα ακολουθήσουν κι άλλα. Είπε ακόμη, ότι για την ίδια οι αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ δεν αποτελούν ταμπού και εκτίμησε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να διστάζουν να προχωρήσουν σε αλλαγές.

Ο κ.Σαρκοζί δε φάνηκε στην αρχή της εκδήλωσης, φέρεται όμως να συνάντησε τους ομολόγους του αργότερα, καθέναν ξεχωριστά.

Ο κ. Τρισέ από την πλευρά του είπε ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης χρειάζεται άμεση δράση από τα κράτη μέλη τις επόμενες μέρες και χαρακτήρισε το ευρώ «προπύργιο» έναντι του πληθωρισμού.

Η πολιτική παρακαταθήκη του Ζ. Κ. Τρισέ συνοψίζεται σε ένα κομμάτι της ομιλίας του: «Αφού έχουμε ένα νόμισμα, μια αγορά, μια κεντρική τράπεζα, θα ήταν παράλογο να οραματιστούμε και έναν εκτελεστικό βραχίονα, όχι απαραίτητα ένα υπουργείο Οικονομικών που θα διαχειρίζεται ένα μεγάλο κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά έναν θεσμό με αρμοδιότητα σε τρεις τομείς, να επιτηρεί τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις πολιτικές ανταγωνιστικότητας και να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις -άμεσα εκτελεστές σε ορισμένες περιπτώσεις- για τις οικονομίες που θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ και την δημοσιονομική σταθερότητα»;

Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής αποτελεί για τη γερμανική πλευρά ένα βήμα προς τη λύση. Η κ. Μέρκελ θέτει επιτακτικά θέμα ευρώ-συνθήκης.

Οι Γερμανοί επιμένουν στη λιτότητα, συνεπώς ο κ. Σαρκοζί πρέπει να προχωρήσει σε βαριά φορολογία και να επιλέξει ανάμεσα στη διάσωση ή την κατάρρευση των τραπεζών του.