ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε1: Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Ε1: Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Λίγο πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη που θα υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημεία κλειδιά για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων καθώς τα λάθη που εντοπίζονται είναι συχνά και πολλά.

Πώς θα δηλώσετε τους τόκους από καταθέσεις- Τι ισχύει για την παραχώρηση δωρεάν κατοικίας

Τα σημεία κλειδιά για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων είναι τα εξής:

• Ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ», στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1).

• Όταν κλικάρει τότε εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2017 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου και της συζύγου του.

• Το άθροισμα όλων των ποσών τόκων εμφανίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ενώ αναγράφονται και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών.

• Επίσης εμφανίζονται και τα ποσά του φόρου 15% που έχουν παρακρατηθεί. Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναγράφεται στο συγκεκριμένο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο.

• Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.

• Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, δηλαδή σε ποιον από τους συνδικαιούχους ανήκουν πραγματικά οι αποταμιεύσεις Ο έφορος έχει, πάντως, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

Ποσά απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

Πέραν των παραπάνω, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία εισοδημάτων τα οποία απαλλάσσονται και από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους που τα απέκτησαν για την κάλυψη τεκμηρίων.

Τα εισοδήματα των περιπτώσεων αυτών είναι τα εξής:

• Μισθοί, συντάξεις κ.λπ. ολικώς τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.

•Αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.

•Αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. (Διατάξεις Προνομίων Ασυλιών της Ε.Ε.)

•Αμοιβές των εργαζόμενων στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου. (Διατάξεις του άρθρου 52 της Ιδρυτικής της Συμφωνίας της Τράπεζας)..

• Ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
• Ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων.
• Εκλογική αποζημίωση (παρ. 1.αρ. 108 Π.Δ.26/2012).
• Μερίσματα των εταιρειών της παρ.5 του άρθρου 45 του ν. 4141/2013.
• Τα ποσά των περιπτώσεων αυτών πρέπει να αναγράφονται στους κωδικούς 657-658 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης.

Ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα:

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει επίσης εξαιρέσεις από τους παραπάνω κανόνες για ορισμένα άλλα ποσά τα οποία δεν θεωρούνται εισόδημα, αλλά πρέπει να δηλώνονται κι αυτά στη φορολογική δήλωση για την κάλυψη τεκμηρίων.

Τα ποσά αυτά είναι τα εξής:

-Έσοδα από την πώληση ακινήτων.
-Εφάπαξ ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών.
-Το τίμημα από τη διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
-Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν και πρώην κατοίκους αλλοδαπής.
-Δάνεια.
-Κληρονομιές.
-Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών (δωρεοδόχος).
-Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.
-Επίδομα αλλοδαπής.
-Αποζημίωση για ηθική βλάβη.
-Υποτροφίες.
«Κοινωνικό μέρισμα» του άρθρου 1 του ν. 4501/2017, το οποίο καταβλήθηκε εφάπαξ τον Δεκέμβριο του 2017 σε 1,95 εκατομμύριο δικαιούχους.
Λοιπά ποσά που δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δηλαδή δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, όπως οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται έκτακτα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
• Τα ποσά αυτών των περιπτώσεων δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

Φορολογία: Τι ισχύει για την παραχώρηση δωρεάν κατοικίας από γονείς και παιδιά

Η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας από τους γονείς στα παιδιά είναι μία συνήθης πρακτική, αλλά και το αντίθετο συμβαίνει τελευταία, δηλαδή τα παιδιά να παραχωρούν δωρεάν μια κατοικία στους γονείς τους.

Ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η Εφορία καραδοκεί. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία στο εισόδημα από ακίνητη περιουσία περιλαμβάνεται, και το εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων. Δεδομένου ότι η παραχώρηση της χρήσης γης και ακινήτων γίνεται δωρεάν, το εισόδημα το οποίο συνυπολογίζεται για το φορολογούμενο είναι τεκμαρτό και όχι πραγματικό.

Το εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Για παράδειγμα, αν παραχωρηθεί δωρεάν ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση που προκύπτει για αυτόν που το παραχωρεί ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ το έτος (ή μηνιαία 500 ευρώ).

Εξαιρέσεις:

Δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες (π.χ. γονείς, παππούδες κ.λπ.) ή κατιόντες (τέκνα κ.λπ.). Προσοχή: Η εξαίρεση από τη φορολογία δεν καταλαμβάνει την δωρεάν παραχώρηση ακινήτου για δευτερεύουσα κατοικία ή εξοχική κατοικία, δηλαδή η απαλλαγή αφορά αποκλειστικά την κύρια κατοικία του διαμένοντος.

- Δωρεάν παραχώρηση προς ανιόντες, κατιόντες και συζύγους, αγροτικών εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στις αγροτικές εκτάσεις αυτές, περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις
Για τις περιπτώσεις που προκύπτει εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακινήτου το εισόδημα αυτό φορολογείται, με την κλίμακα φορολογίας του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Για παράδειγμα φορολογούμενος που απέκτησε πέρυσι εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του ύψους 10.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος φόρο 1.500 ευρώ.

Με συντελεστή 35% φορολογείται το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ ενώ ο συντελεστής 45% επιβάλλεται στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση γης και ακινήτων δηλώνεται από το φορολογούμενο που παραχωρεί δωρεάν το ακίνητό του.

Σχετικές ειδήσεις