Εργοδοτικά βέτο στην αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Newsroom Newsroom

Εργοδοτικά βέτο στην αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Χωρίς των ΅«ξενοδόχο» φαίνεται πως σχεδιάζει η κυβέρνηση την αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού καθώς και των κλαδικών βασικών μισθών, μέσω από την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της υπερίσχυσης τους έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

 

Οι εργοδοτικές οργανώσεις (πχ ΣΕΒ, ΕΣΕΕ) έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους σε σχέση με όλες τις παραπάνω δράσεις, είτε αυτές είναι ήδη ψηφισμένες και μένει να αποσαφηνισθεί το πώς θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του Προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο είτε επιδιώκει να τις περάσει η κυβέρνηση στα πλαίσια του μετα-μνημονιακού αναπτυξιακού προγράμματος που θα θα εφαρμοσθεί από το 2019 (δηλ. η αύξηση ή "επανεξέταση",όπως δήλωσε τελευταία η Υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, του κατώτατου μισθού).

Οι εργοδότες (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ) συνδέουν την όποια αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως πρέπει να αποσυνδεθεί ο μηχανισμός καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού από από τις διαδικασίες καθορισμού και τις μεταβολές των μισθών στις επιχειρήσεις ή τους κλάδους.
Αναφορικά με τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της διασφάλισης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και κατά της "δυνατότητας επέκτασης των συλλογικών ρυθμίσεων" ως "αποτέλεσμα της ελληνικής υποχρεωτικής διαιτησίας.

Τα τρία εργοδοτικά βέτο:

- Η ΕΣΕΕ, σε σχέση με το ενδεχόμενο αύξησης του εθνικού κατώτατου μισθού, υποστηρίζει πως "η επιβάρυνση των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει μεσοπρόθεσμα τόσο από την μείωση του μη μισθολογικού κόστους (σ.σ. των εισφορών), όσο και από την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας".
- Για τη μέθοδο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού, ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως "σημείο έναρξης της συζήτησης αυτής (σ.σ. για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού) πρέπει να αποτελούν αφενός η 131 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας για τη διασύνδεση της απασχόλησης με την παραγωγικότητα, και αφετέρου η αποσύνδεση στην πράξη του καθορισμού και των μεταβολών του κατώτατου μισθού από τις διαδικασίες καθορισμού και τις μεταβολές των μισθών στις επιχειρήσεις ή τους κλάδους, οι οποίοι θα πρέπει να διαμορφώνονται από τα μέρη με βάση τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και των κλάδων.
- Σε σχέση με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ο ΣΕΒ έχει υποστηρίξει πως "είναι απαραίτητο να εφαρμοσθεί ως δεσμευτική προϋπόθεση η αντιπροσωπευτικότητα τουλάχιστον κατά 50% στον εκάστοτε κλάδο από την πλευρά των μερών που συνυπογράφουν" και πως " δεν πρέπει να περιλαμβάνεται η δυνατότητα επέκτασης των συλλογικών ρυθμίσεων, που είναι αποτέλεσμα της ελληνικής υποχρεωτικής διαιτησίας".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved