ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εκκρεμότητα 220.000 συντάξεις και εφάπαξ

Σε εκκρεμότητα 220.000 συντάξεις και εφάπαξ

Δύσκολη είναι ηείναι η κατάσταση για χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους λόγω της σοβαρής καθυστέρησης στην έκδοση συντάξεων. Αυτή την στιγμή Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ.

Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει τα 2 χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα 3 χρόνια. Η σοβαρή κατάσταση που εχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψηφιους συνταξιουχους σε περιθωριοποίηση δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.

Αρκετοί είναι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει εξώδικα για την παράνομη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων ενώ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σχεδιάζει να προσφύγει σε ένδικα μέσα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΝΔΙΣΥ ενημερώνει ότι η καταβολή των συντάξεων του μήνα Μαΐου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Απριλίου με την διαδικασία να ολοκληρώνεται έως την Πέμπτη 3 Μαΐου.