«Χρησμός» Σολτς για τις περικοπές στις συντάξεις: «Υπάρχουν περιθώρια, αλλά...»

«Αποκύημα φαντασίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της…

Βούτσης: «Ανοησίες» τα περί επιστροφής αναδρομικών σε βουλευτές

Κατηγορηματικά διέψευσε ότι τίθεται ζήτημα επιστροφής αναδρομικών σε βουλευτές…

Επίθεση αντιεξουσιαστών σε αστυνομικούς μέσα στο Εφετείο Αθηνών – Τέσσερις τραυματίες (vid)

Επίθεση από αντιεξουσιαστές, μέσα στο Εφετείο Αθηνών,…

Ανείπωτη τραγωδία στην Πάτρα: Ζευγάρι πέθανε μέσα σε μία ημέρα, 28 μέρες μετά το «χαμό» του γιου του

Ένα απίστευτα τραγικό παιχνίδι της μοίρας, με…

Μάριος Παπαγεωργίου: Ξέσπασε η μητέρα του στη δίκη - «Δολοφόνε, αλήτη θα σε τιμωρήσει ο Θεός»

Υποβασταζόμενη και μέσα σε λυγμούς ολοκλήρωσε την…

Φορολογικές Δηλώσεις 2018: Υπάρχει λύση στην ...παγίδα του φιλοξενούμενου

Φορολογικές Δηλώσεις 2018: Υπάρχει λύση στην ...παγίδα του φιλοξενούμενου
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωση της φετινής φορολογική δήλωσης, καθώς υπάρχουν «παγίδες» σε αρκετούς κωδικούς.

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι φιλοξενούμενοι καθώς πρέπει να συμπληρώσουν στον πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του ακινήτου που τους φιλοξενεί , τα τετραγωνικά της οικίας, τους μήνες φιλοξενίας καθώς και την ένδειξη φιλοξενούμενος ενώ θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο ιδιοκτήτης της οικίας τον έχει αναγράψει στους κωδικούς 007 ή 008 συμπληρώνοντας το ΑΦΜ του και τους μήνες φιλοξενίας για σκοπούς διασταύρωσης των δηλουμένων στοιχείων.

Εάν υπάρχει δωρεάν παραχώρηση ολόκληρης της οικίας, δεν πρόκειται για φιλοξενία αλλά για δωρεάν παραχώρηση της οικίας(δωρεάν παραχώρηση μπορεί να γίνει μόνο σε συγγενείς α βαθμού ,αλλιως μπαίνει το 3%). Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρέπει να συμπληρώνεται ο πίνακας 6, αλλά θα πρέπει να καταχωρείτε το ακίνητο με τα στοιχεία του στον πίνακα 5 της δήλωσης, ταυτόχρονα το τεκμήριο βαραίνει τον φορολογούμενο που διαμένει στο ακίνητο.

Αντίθετα, για τον ιδιοκτήτη υπάρχει θέμα εισοδήματος από δωρεάν παραχώρηση οικίας αφού σύμφωνα με τον Ν. 4172/2013 .Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Κατ’ εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από το φόρο.

Πέρυσι, όσοι δήλωσαν πως ήταν  φιλοξενούμενοι κάτω από την ίδια στέγη με άλλα συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, έχουν ήδη δεχτεί δύο «χτυπήματα»:

- την απώλεια του κοινωνικού μερίσματος που διανεμήθηκε τον Δεκέμβριο και

τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Οι φορολογούμενοι καλούνται φέτος να δηλώσουν υποχρεωτικά στην Εφορία εάν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι μεν υπόχρεα σε φορολογική δήλωση, αλλά δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, όπως για παράδειγμα κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο

Το κοινωνικό μέρισμα που χορηγήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλυπτε ότι 1,95 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν ότι είναι φιλοξενούμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν μαϊμού, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έχασαν το κοινωνικό μέρισμα.

Πλέον η ΑΑΔΕ ζητά από τους φορολογούμενους μέσω του εντύπου Ε1 να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου.

PHOTO GALLERY