Σε ειδικές αποστολές οι ράμπο της Εφορίας- Ποιους θα ελέγξουν το καλοκαίρι

Σε ειδικές αποστολές οι ράμπο της Εφορίας- Ποιους θα ελέγξουν το καλοκαίρι
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε «χλωρό κλαρί» δεν θα αφήσουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ όσους στήσουν φορολογικό πλιάτσικο στην αγορά.

Αποσπάσεις εφοριακών στις εφορίες της νησιωτικής Ελλάδας έχει δρομολογήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η αντίστροφη μέτρηση για να αρχίσει το θερινό πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων έχει ήδη ξεκινήσει και στο επίκεντρο θα μπεί η έκδοση αποδείξεων και η απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχων, εκτός από ανθρώπινους πόρους, θα διατεθούν και αυξημένοι οικονομικοί πόροι ώστε οι έλεγχοι να διενεργούνται σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ακόμη και Σαββατοκύριακα και να δημιουργηθεί "κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης” στην καλοκαιρινή αγορά.

Ήδη οι Υπηρεσίες Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων τηςΑΑΔΕ ΑΑΔΕ έχουν στα χέρια τους ευρήματα για το που ανθεί η φοροδιαφυγή, για να στοχεύσουν καλύτερα οι επόμενοι έλεγχοι.

Για όσους εντοπίστηκαν ήδη να φοροδιαφεύγουν, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αφού καλούνται πλέον να περάσουν από «ιερά εξέταση» για το τι τζίρους δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια.

Στον κατάλογο αυτόν προστίθενται διαρκώς και νέες περιπτώσεις, κυρίως εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, τουριστικά καταλύματα αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα οι ελεγκτές διαθέτουν πλέον ένα ακόμη πολύ δυνατό όπλο, το νέο σύστημα με βάση το οποίο όποιος πιάνεται μια φορά να φοροδιαφεύγει, θα μπαίνει ξανά στο κόσκινο της εφορίας για όλα τα προηγούμενα 5 χρόνια, που το δημόσιο έχει δικαίωμα να ελέγξει άμεσα.

Οι ελεγκτές θα πραγματοποιούν τους ελέγχους με τους εξής τρόπους:

- θα διαπιστώνουν αν σε όλα τα τραπέζια της επιχείρησης εστίασης έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες αποδείξεις για τις υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί και τα προϊόντα που έχουν πωληθεί
- θα προσποιούνται τους πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ελεγχόμενη επιχείρηση εκδίδει τις προβλεπόμενες αποδείξεις
- θα διαπιστώνουν αν η επιχείρηση, όπως οφείλει από τη νομοθεσία διαθέτει συσκευή ηλεκτρονικής χρέωσης POS
- θα αντιπαραβάλουν την κίνηση του POS με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από την ταμειακή μηχανή
- θα ελέγχουν αν οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί που διαθέτει η ελεγχόμενη επιχείρηση είναι νόμιμες και δηλωμένες στο taxisnet καθώς και αν έχει παραποιηθεί το λογισμικό τους
- θα ελέγχουν αν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση ΦΠΑ και αν έχει αποδοθεί ο φόρος

Όταν διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις θα επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:

- πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από την έκδοση της απόδειξης. Το ποσό του προστίμου, όμως, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

- στην περίπτωση που μια επιχείρηση εντοπισθεί να μην εκδίδει αποδείξεις εντός 5ετίας από τη διαπίστωση της αρχικής παράβασης, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη που δεν εκδόθηκε με ελάχιστο τα 500 ευρώ εφόσον τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούνται διπλογραφικά βιβλία.

- εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή εντός 5ετίας από την πρώτη παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται στο 200% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη με ελάχιστο τα 1.000 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και τα 2.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

- εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί δέκα ή περισσότερες αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ τότε επιβάλλεται παράλληλα και η ποινή της 48ωρης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Μάλιστα εφόσον υποτροπιάσει η επιχείρηση η ποινή του λουκέτου επιβάλλεται έως και για δέκα ημέρες.

- για την παραποίηση λογισμικού των ταμειακών μηχανών επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

 Ο κύριος Γιάννης Χατζησαλάτας -Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων- σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr είπε για το θέμα 

«Οι έλεγχοι στο Υπουργείο Οικονομικών είναι συνεχείς και πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση και καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι επίσης λογικό να εντείνονται τις περιόδους των εορτών και των διακοπών διότι εύλογα παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά.

Έτσι και φέτος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι σε όλη τη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς . Στοιχεία που θα βοηθήσουν στον προγραμματισμό αυτών των ελέγχων είναι τόσο οι αφίξεις - κρατήσεις, όσο και τα ποσοστά παραβατικότητας που είχαν σημειωθεί στους αντίστοιχους περσινούς ελέγχους.

Επιπρόσθετα χρήσιμο εργαλείο για τους ελεγκτές θα είναι το φετινό Ε3 καθώς τα στοιχεία που θα εμπεριέχονται σε αυτό (σειριακοί αριθμοί POS, τραπεζικοί επαγγελματικοί λογαριασμοί, ηλεκτρονικές πλατφόρμες, καθεστώς εργασίας και αριθμός υπαλλήλων κλπ) θα συνδράμουν στο ελεγκτικό τους έργο. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε τον καταλυτικό ρόλο των καταναλωτών, οι οποίοι ζητώντας την απόδειξη για όποιες αγορές αγαθών ή υπηρεσιών πραγματοποιήσουν, θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που όπως όλοι καλά γνωρίζουμε είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά της κοινωνίας».

PHOTO GALLERY