ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λευκός καπνός» στο Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

«Λευκός καπνός» στο Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

«Λευκός καπνός» βγήκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα από το Eurogroup του Λουξεμβούργου,στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος

Έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και διμερείς και τριμερείς συναντήσεις, υπάρχει καταρχάς συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup. Από τη δόση των 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, τα 3,3 δισ ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του αποψινού Eurogroup άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, ωστόσο λίγο μετά τις 7 ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Αγκάθι» αποτέλεσε το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, αλλά και το ύψος της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Λίγο μετά τις 23.15 το Eurogroup άρχισε και πάλι τις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα, για να καταλήξει σε συμφωνία στη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής (22/06).

Σεντένο: «Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα»

ceb

Για success story της Ελλάδας έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

«Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Τόνισε επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά το πέρας του προγράμματος και όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της».

Αναφερόμενος στη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους ο Σεντένο έκανε λόγο για εμπροσθοβαρή μέτρα, όπως επέκταση στα δάνεια του EFSF και επέκταση της μείωσης των επιτοκίων, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Ο Σεντένο έκανε επίσης γνωστό ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στη διαδικασία εποπτείας της χώρας και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 25 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες». Τέλος, τόνισε ότι «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε

Για μια ιστορική στιγμή μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup τόνισε ότι η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε.

«Δεν είναι μια τετριμμένη στιγμή. Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται εδώ απόψε» είπε ο κ. Μοσκοβισί, και συμπλήρωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή κατ’ αρχάς για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη… Βάζει μια συμβολική τελεία σε μια υπαρξιακή κρίση για το ενιαίο μας νόμισμα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας τον κίνδυνο του Grexit το 2012 και το 2015, και υπογράμμισε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή τη στιγμή με μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ντράγκι: Η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι:

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων».

Λαγκάρντ: Θα επαναξεταστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συμμερίζεται και αυτή την αίσθηση των ευρωπαίων ιθυνόντων πως πρόκειται για ιστορική στιγμή, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωζώνη έζησε δύσκολες στιγμές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και ότι σημειώνει την δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη να λάβουν αν απαιτηθεί και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και, αν και δεν θα συμμετέχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο θα συμμετέχει στην εποπτεία της Ελλάδας.

Τσακαλώτος: Το χρέος είναι βιώσιμο, θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές

«Νομίζω ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, θα μπει στις αγορες, θα τελειώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ανάπτυξης της», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του Eurogroup των Βρυξελλών.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι Eurogroup ολοκληρώθηκε με πολύ καλό τρόπο και ότι κατα τη συνεδριάση υπήρχαν τέσσερα κομμάτια του παζλ και έπρεπε να δέσουν.

«Το πρώτο ήταν η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης», ανέφερε και πρόσθεσε, «το δεύτερο κομμάτι ήταν η ολιστική στρατηγική, το τρίτο ήταν το πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης και το τέταρτο κομμάτι του παζλ ήταν η συμφωνία για το χρέος, τα ολοκληρώσαμε και τα τέσσερα», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Financial Times: «Ιστορική συμφωνία»

Διπλωμάτες της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, κάνουν λόγο για μια «ιστορική στιγμή». Με την εν λόγω συμφωνία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έρχεται στο τέλος της μια οκταετία μνημονίων και ολοκληρώνονται τρία προγράμματα διάσωσης.

Κατά τους ίδιους διπλωμάτες, η συμφωνία ήταν ένας «λεπτός συμβιβασμός» για να εξισορροπηθούν οι πολιτικές εντάσεις στις χώρες των δανειστών -όπως για παράδειγμα στη Γερμανία- και η ανάγκη της Ελλάδας να μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της τα επόμενα χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις