Τί θα συμβεί σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας;

Τί θα συμβεί σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας;

Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ακόμα υπαρκτός. Ποιές θα ήταν όμως οι συνέπειες μιας άτακτης πτώχευσης για τη χώρα μας, αλλά και την ευρωζώνη;Η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισεκατομμυρίων είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.

Προς το παρόν όμως κάθε οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας έχει παγώσει μέχρι να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση.Στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 26 και 27 Οκτωβρίου αποφασίστηκε στην ουσία μια συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας.

Τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές συμφώνησαν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε ένα «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους.Σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας η Ελλάδα θα βούλιαζε στη δίνη ενός οικονομικού χάους. Το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, πολλές επιχειρήσεις θα πτώχευαν, αρκετές τράπεζες θα έκλειναν.

Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώΣτο συρτάρι σχέδιο αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρώ; Θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ακολουθούσε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ακόμα κι αν αυτό το ενδεχόμενο δεν προβλέπεται από καμιά Συνθήκη.

Ο Γερμανός ειδικός Γιούργκεν Μάτες από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) είπε σχετικά στο μικρόφωνο της Deutsche Welle:«Υπάρχουν ήδη σενάρια προς αυτή τη κατεύθυνση, που προβλέπουν σε δεδομένη στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την ΕΕ και στη συνέχεια την επιστροφή της Ελλάδας μόνο στην ΕΕ».

Διαβάστε περισσότερα στο Newscode.gr