ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Αρχίζει ο «γολγοθάς» της πληρωμής των πρώτων φόρων

Εφορία: Αρχίζει ο «γολγοθάς» της πληρωμής των πρώτων φόρων

Έπεσε χθές τα μεσάνυχτα η αυλαία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Από σήμερα αρχίζει ο «γολγοθάς» της πληρωμής των πρώτων από τους τρέχοντες φόρους για το 2018.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις υποβολές δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2017 περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι (4 στους 10) έλαβαν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό. Υπενθυμίζεται πως τα πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης είναι τσουχτερα - 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, 100-250 ευρώ για τις εταιρίες με απλογραφικά ή 100-500 ευρώ για τις εταιρίες με διπλογραφικά συν τους τόκους 0,73% το μήνα σε περίπτωση έκδοσης χρεωστικού εκκαθαριστικού.

Εξαίρεση αποτελούν οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά και όσοι ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας, οι οποίοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωσή τους.

Τα «ραβασάκια» από την Εφορία θα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώνουν δύο ή και τρεις φορο-λογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος.

Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να βγει από τις τσέπες των υπόχρεων και να καταλήξει στα ταμεία του κράτους ανέρχεται τουλάχιστον στα 7,2 δισ. ευρώ.

Από σήμερα θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιμερίσουν την πληρωμή του φόρου σε περισσότερες δόσεις μέσω της χρήσης της πιστωτικής τους κάρτας ή μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.

Αναλυτικά η φοροκαταιγίδα των φορολογουμένων:

Εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος: Φόρο αυξημένο σε σχέση με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στην Εφορία περισσότεροι από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Το 2017 ήρθαν στα ταμεία 3 δισ. ευρώ. Το εκκαθαριστικό ενσωματώνει μέχρι και πέντε διαφορετικούς φόρους: εισοδήματος, πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.

Είναι γνωστό ότι ο φόρος πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη μέχρι αύριο βράδυ, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη ώς τις 30 Νοεμβρίου. Ο μέσος κατά κεφαλήν φόρος για τα εισοδήματα που αποκτήσαμε το 2017 με βάση τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης 6 εκατ. δηλώσεων φτάνει τα 1.250 ευρώ.

Μόνο για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ενώ αύριο λήγει η προθεσμία και για την πληρωμή:

  • της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων,
  • του ΦΠΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις συναλλαγές που είχαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

ΕΝΦΙΑ: Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.

Τέλη κυκλοφορίας έτους 2019: Εως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που καταπώς φαίνεται θα είναι στο ίδιο ύψος με τα περσινά.

Το συνολικό ποσό των τελών ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.