ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Euroworking Group: Δεν συζητήθηκαν οι συντάξεις- Προς αναστολή το μέτρο περικοπής τους

Euroworking Group:  Δεν συζητήθηκαν οι συντάξεις- Προς αναστολή το μέτρο περικοπής τους

Στη χθεσινή συνεδρίαση τουEuroworking Group που προετοίμασε τη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου  δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για τις συντάξεις. Η περικοπή των συντάξεων οδεύει λοιπόν προς αναστολή και μάλιστα επ'αόριστον.  

Στο τραπέζι τέθηκαν ωστόσο οι συνθήκες που θα γίνει η πρώτη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στο EWG συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εκταμίευση προς την Ελλάδα των ANFAs και SMPs (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες) εντός τεσσάρων ετών (2018-2022). Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από Ευρωπαϊκές πηγές, και όπως είναι γνωστό η τρόικα θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τις δόσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται ανά εξάμηνο.

Στην Αθήνα πληθαίνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που εκφράζουν βεβαιότητα ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές, ενώ πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών αναφέρουν ότι πέρα από την αναζήτηση κάποιας συμβιβαστικής φόρμουλας- κυρίως από τις Βρυξέλλες- δεν έχει δοθεί η παραμικρή διαβεβαίωση προς την ελληνική πλευρά ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί.

Από την πλευρά τους τα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα ανασταλεί, επικαλούνται στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίο το μέτρο, αλλά αποφεύγουν να προδικάσουν τις αποφάσεις του Eurogroup.

Διαβεβαιώσεις Δραγασάκη

Σε διαβεβαιώσεις ότι ο προϋπολογισμόςπου θα συνταχθεί για το 2019 δεν θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις προχώρησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Ο προϋπολογισμός του 2019 πιστεύω ότι δεν θα περιέχει περικοπές συντάξεων, αλλά μέτρα ανακούφισης των κοινωνικά ασθενέστερων» είπε.

Η αναστολή της περικοπής των συντάξεων «χαίρει» της στήριξης ορισμένων ηγετών όπως ο Μακρόν, Σάντσες, Κόστα όπως επίσης και της πλειοψηφίας του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ESM. Αντίθετα διαφωνούν ο γερμανικός παράγοντας (Χριστιανοδημοκράτες) και ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει πως η νέα περικοπή των συντάξεων συνιστά διαρθρωτική μεταρρύθμιση και δεν περιορίζεται στα στενά πλάισια της ανάγκης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με πηγές του Newsbomb.gr η τελική απόφαση θα ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη Οκτωβρίου.

Επομένως στο προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου Eurogroup δεν θα ληθφεί καμία απόφαση. Η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει έως τις 15 με 20 Νοεμβρίου για να καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 ωστόσο σκόπιμο μετά την κατάθεση του προσχεδίου ( 1η Οκτωβρίου) οι εξελίξεις να επισπευσθούν.

Γι' αυτό ένα άτυπο Eurogroup μετά την Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, στο τρίτο 10ημερο του Οκτωβρίου πιθανότατα να κληθεί να δώσει τη διέξοδο, διαφορετικά η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι στις 5 Νοεμβρίου.