ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Folli Follie: Δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Ραγδαίες εξελίξεις στη Folli Follie: Δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Folli Follie. Μετά από αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της Folli Follie δεσμεύθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Η κίνηση δεν είναι τυχαία και ακολουθεί αποκαλύψεων που φέρουν την οικογένεια Κουτσολιούτσου να έχει προσημειώσει περιουσιακά στοιχεία της σε εταιρεία με έδρα την Ελβετία έναντι δανείου.

Συγκεκριμένα, προσημειώθηκε το πολυτελές ακίνητο της οικογένειας Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες, έναντι του ποσού των 36,45 εκατ. ευρώ σε εταιρεία η οποία φέρεται ότι ανήκει σε υψηλόβαθμο στέλεχος του ελβετικού ομίλου Dufry.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την εταιρεία Petrus AG με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, η οποία προχώρησε στην προσημείωση επικαλούμενη δανειακή σύμβαση 36,45 εκατ. ευρώ μεταξύ της εταιρείας Petrus AG και του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχές εξετάζουν την δέσμευση του ακινήτου των Σπετσών προκειμένου να διασφαλιστεί το συμφέρον του Δημοσίου. Αυτό απαιτεί είτε νέο βούλευμα, είτε απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το βούλευμα έχει φτάσει ήδη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις χρηματιστηριακές εταιρείες

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Η Folli Follie δεν θέλει πλήρη έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία της

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε νωρίτερα ότι η Folli Follie δεν συμμορφώνεται στην απαίτηση να διενεργηθεί πλήρης έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία για την οικονομική χρήση του 2017.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Folli Follie, σύμφωνα με την οποία σχεδιάζεται αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των αναθεωρημένων ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας της διαχειριστικής χρήσεως 1/1/2017 - 31/12/2017.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά

Στην Ταϊλάνδη τα «αμαρτωλά» ευρώ της μαύρης τρύπας

Στην Ταϊλάνδη φαίνεται να εντοπίζεται η προέλευση του μεγαλύτερου μέρους της «μαύρης τρύπας» των οικονομικών της Folli Follie από τις αμαρτωλές δραστηριότητες της εταιρείας στην Ασία, που αποκάλυψε στην έκθεσή της η Alvarez & Marsall.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», από το έλλειμμα του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που εντοπίστηκε κατά τους ελέγχους και τις έρευνες, περίπου το 60% με 65% «γέννησε» θυγατρική εταιρεία της Folli Follie στην Ταϊλάνδη.

Μέσω αυτής περνούσαν συναλλαγές και δραστηριότητες με άλλες εταιρείες του ομίλου, καθώς και προμηθευτών και πελατών, των οποίων τα στοιχεία αποδεικνύονται πλασματικά.

Και αυτό αφού δεν μπορούν να συσχετιστούν με τη Folli Follie ή ακόμα χειρότερα οι εταιρείες αυτές φαίνεται να μην υπάρχουν, μιας και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν ή τα στοιχεία τους δεν επιβεβαιώνονται ούτε από τα τοπικά επιμελητήρια.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το σκάνδαλο Folli Follie

Tο πόρισμα της ΕΛΤΕ που «έκαψε» τη Διοίκηση Κουτσολιούτσου

Το πόρισμα της ΕΛΤΕ καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του Cnn.gr, στα ίδια συμπεράσματα με το πόρισμα της Alvarez & Marsal, το οποίο έδειξε πως η Folli Follie είχε στην Ασία «μαϊμού» τζίρο 996 εκατ. δολάρια, πλαστά αποθέματα 548 εκατ. δολαρίων και ανύπαρκτες καταθέσεις ύψους 289,6 εκατ. ευρώ! Δηλαδή και τα δύο αποκαλύπτουν τη δημιουργική λογιστική της Διοίκησης Κουτσολιούτσου, με την οποία εξωράιζε τα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων δεν εντόπισε αποθέματα συνολικής αξίας 581,68 εκατ. δολαρίων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται σε αποθήκες άλλων εταιρειών.

Παράλληλα, η ΕΛΤΕ διαπίστωσε πως η Folli Follie Group Sourcing Ltd, θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, είχε πραγματοποιήσει πλασματικές πωλήσεις συνολικού ύψους άνω του 1,85 δισ. δολαρίων τη διετία 2016-2017 στην εταιρεία NG Boon Soon. Ωστόσο, η ΕΛΤΕ δεν εντόπισε ούτε την έδρα ούτε τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας, η οποία οφείλει στη Folli Follie 710 εκατ. δολάρια.

Κατά την ΕΛΤΕ η Folli Follie Group Sourcing έχει καταβάλει στην «εταιρεία φάντασμα» Thana Prasertsian προκαταβολή 259,4 εκατ. δολάρια για το 2017 και 125,45 εκατ. δολάρια για το 2016. Η ΕΛΤΕ θεωρεί την Thana Prasertsian εταιρεία φάντασμα διότι δεν εντόπισε την έδρα και τη δραστηριότητά της.

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων θεωρεί «εταιρεία φάντασμα» και την Landocean Industrial Limited, η οποία έχει δανειστεί 122 εκατ. δολάρια από τη Folli Follie Group Sourcing, από το 2016, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί σχετικές εξασφαλίσεις ή να είναι γνωστό το επιτόκιο δανεισμού.

Διαβάστε ΕΔΩ πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο