ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάϊντμαν: Δεν συνιστούν πρόβλημα τα ιταλικά επιτόκια

Βάϊντμαν: Δεν συνιστούν  πρόβλημα τα ιταλικά επιτόκια

Την άποψή του ότι τα ιταλικά επιτόκια δεν συνιστούν ιδιαίτερο πρόβλημα διατύπωσε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γιένς Βάϊντμαν σημειώνοντας την αντίθεσή του σε περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κρίση κρατικού χρέους, με την ανάληψη του ρόλου του «δανειστή ύστατης καταφυγής» εξέφρασε, όπως υποστήριξε, σε συνέντευξή του στους Financial Times.


Ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας εκτίμησε, , ότι το παρόν επίπεδο των ιταλικών επιτοκίων «δεν συνιστά ένα ιδιαίτερο πρόβλημα» μολονότι τούτα αναρριχήθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα στο 7%, καθιστώντας μακροπρόθεσμα μη βιώσιμη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της χώρας.

«Δεν συνιστά ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα» υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ υπέρ της Ιταλίας.

«Στην Ιταλία έχουμε να κάνουμε με μια οξεία κρίση εμπιστοσύνης και μόνον η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση», σημείωσε ο κ.Βάϊντμαν.

Ακόμη ο ίδιος δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως ενδεχόμενη μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΚΤ στην κρίση χρέους και ανάληψη του ρόλου του δανειστή ύστατης καταφυγής θα ήταν παράνομη, βάσει της κείμενης κοινοτικής νομοθεσίας. «Δεν μπορώ να δω πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη, με ένα σύστημα που παραβιάζει το νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.