ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπηρικά επιδόματα: Τι αλλάζει στις αιτήσεις - Όσα πρέπει να προσέξετε

Αναπηρικά επιδόματα: Τι αλλάζει στις αιτήσεις - Όσα πρέπει να προσέξετε

Από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα δίδονται από τις αρχές του 2019

Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω επιδόματα έως σήμερα δίδονται από τους δήμους. Ωστόσο, σε δύο περίπου μήνες, θα δίδονται από τον ΟΠΕΚΑ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την παροχή των περισσοτέρων και σημαντικότερων κοινωνικών επιδομάτων (πχ οικογενειακών), με εξαίρεση το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Έτσι από το 2019, όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν αναπηρικό επίδομα, θα πρέπει αν απευθύνονται στον ΟΠΕΚΑ.

Προκειμένου να είναι τεχνικά δυνατή η αποδοχή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, ο Οργανισμός θα αναθέσει σε εταιρεία τον ανασχεδιασμό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης των αιτήσεων αναπηρικών επιδομάτων, αλλά και την υλοποίηση των διαδικασιών μετάπτωσης των προνοιακών επιδομάτων των Δήμων για λειτουργία της πλατφόρμας σε όλη την επικράτεια.

Όπως εξηγεί η αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΑ, το έργο αποτελεί μέρος ενός συνόλου δράσεων ευθύνης του Οργανισμού για το οποίο απαιτείται η κατεπείγουσα υλοποίηση νέων λειτουργιών για την διαχείριση των αναπηρικών επιδομάτων ενόψει και της ζητούμενης άμεσης μετάπτωσης των προνοιακών επιδομάτων των Δήμων - των οποίων γίνεται δικαιούχος ο ΟΠΕΚΑ από 1η/1/2019.

Μετά την υλοποίηση της μετάπτωσης των στοιχείων των δικαιούχων των Δήμων θα υπάρξει άμεση ανάγκη - από τις αρχές του 2019- για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης αιτήσεων που χρησιμοποιείται από την πιλοτική εφαρμογή των αναπηρικών του ΟΠΕΚΑ.

Αυτή η διαδικασία αφορά και τους δικαιούχους που προέρχονται από την εφαρμογή των προνοιακών επιδομάτων των Δήμων από όλη την επικράτεια. Επίσης λόγω της επικείμενης λειτουργίας της πλατφόρμας σε όλη την επικράτεια άμεση είναι η ανάγκη για ενσωμάτωση στατιστικών αναφορών με στοιχεία αιτήσεων ανά περιφέρεια.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ - Εποχικό Επίδομα: Συνεχίζονται οι αιτήσεις - Ποιοι είναι δικαιούχοι

Επικουρικές συντάξεις: Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις περικοπές - Πώς θα εισπράξετε