Ύποπτος για ανείσπρακτα πρόστιμα ο Καπελέρης

Ύποπτος για ανείσπρακτα πρόστιμα ο Καπελέρης

Ως ύποπτος διάπραξης αδικήματος καλείται να δώσει εξηγήσεις ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρης σχετικά με τις καταγγελίες περί ανείσπραχτων προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπελέρης καλείται την ερχόμενη εβδομάδα από τον αναπληρωτή Οικονομικό Εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη προς παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί για την υπόθεση με αφορμή τις καταγγελίες στον Τύπο περί «παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων».

Ειδικότερα, δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων συνέδεαν την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλη με την ύπαρξη αυτού του «παραμηχανισμού», ενώ στα ίδια δημοσιεύματα γινόταν επίκληση στην «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Καπελέρη, τον περασμένο Αύγουστο, η οποία ανέφερε πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των προστίμων και ζητούσε την αναστολή είσπραξης των ποσών.

Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι τα επίμαχα πρόστιμα αφορούν συνολικά ποσά τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν βεβαιωθεί σε πολλές επιχειρήσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης, έπειτα από ελέγχους μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Η κλήση του κ. Καπελέρη έρχεται πάντως μετά την κατάθεση του κ. Σπινέλη στον ίδιο εισαγγελέα ο οποίος φέρεται να προσκόμισε έγγραφα σχετικά με την ερευνώμενη υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των αξιόποινων πράξεων που διερευνά ο εισαγγελέας είναι και αυτή της κακουργηματικής απιστίας.