ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξηγήσεις Καπελέρη για ανείσπραχτα πρόστιμα

Εξηγήσεις Καπελέρη για ανείσπραχτα πρόστιμα

Απαντήσεις για την κλήση του από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη έδωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Ι. Καπελέρης.

Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε κατόπιν δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «παραμηχανισμό» εντός του υπουργείου, ο οποίος εμπόδιζε ή αδρανοποιούσε τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων που είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων, συνδέοντας μάλιστα την υπόθεση με την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη.

Πολύ σωστά καλούμαι να δώσω εξηγήσεις στον εισαγγελέα, ανέφερε ο κ. Καπελέρης μιλώντας στον Real FM, αλλά, όπως υποστήριξε, δεν πρόκειται για βεβαιωμένα πρόστιμα ή πρόστιμα του ΣΔΟΕ που δεν εισπράχθηκαν, ούτε για λαθρεμπόριο ή κάποια περίπτωση φοροδιαφυγής.

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά την εκδοχή περί προστίμων του ΣΔΟΕ, ο γ.γ. διευκρίνισε ότι πρόκειται για διαπιστώσεις του συστήματος «Ήφαιστος» σε εκπρόθεσμες ενημερώσεις του από βενζινοπώλες και μεταφορείς πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως είπε, αν κάποιος ενημερώσει εκπρόθεσμα το σύστημα για δεύτερη φορά, αυτομάτως βγαίνει από το σύστημα, και γι αυτό, υποστήριξε, μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς των βενζινοπωλών, είπαμε να πάμε σε ποιο ορθολογικά πρόστιμα ώστε να μην διαγραφούν από το σύστημα χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Δεν κάναμε καμία χαριστική εγκύκλιο, δεν διαγράφουμε πρόστιμα», ισχυρίστηκε, τονίζοντας πως δεν μπορεί μία ενημέρωση του συστήματος να παρουσιάζεται ως λαθρεμπορική κίνηση.

Τέλος, αποσυνέδεσε πλήρως την παραίτηση του κ. Σπινέλη από το όλο θέμα.