ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οι αγορές επιτίθενται στο Βερολίνο»

«Οι αγορές επιτίθενται στο Βερολίνο»

Οι αγορές έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τη Γερμανία, κάτι που αποδεικνύει ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι άτρωτη, όσο οι ανησυχίες για την ευρωζώνη εντείνονται, αναφέρει η γαλλική Le Monde.

Η τελευταία δημοσκόπηση των γερμανικών κρατικών ομολόγων έληξε ανεπιτυχώς. Το 40% των τίτλων δεν πουλήθηκε, ενώ το γερμανικό επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,25% έναντι της περασμένης εβδομάδας, κλείνοντας κοντά στο 2,15%.

Κάτι τέτοιο, αναφέρει η Le Monde, σηματοδοτεί μια αλλαγή στην αντίληψη του κινδύνου από τους επενδυτές. Βέβαια, για να θεωρηθεί ότι η Γερμανία «μολύνθηκε» από την κρίση, θα πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα των επόμενων δύο με τριών δημοπρασιών.

Οι αγορές πιέζουν το Βερολίνο

Μετά την αποχώρησή τους από την ευρωπαϊκή περιφέρεια, οι επενδυτές εγκαταλείπουν πλέον την καρδιά της ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί πολύ κακό οιωνό για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Την ίδια ώρα, η Γερμανία εμμένει στην άκαμπτη θέση της όσον αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τρόπο ώστε να διασφαλίζει ότι καμία χώρα δεν θα χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με παρατηρητές, για να μεταβάλλει η Γερμανία τη στάση της, θα πρέπει να υποστεί την ποινή των αγορών. Οι αρχές της ΕΕ φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να χάνουν τα όπλα τους. Ο EFSF δεν είναι ελκυστικός, ενώ η δύναμη πυρός του παραμένει πολύ μικρή για να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή ρόλου της ΕΚΤ δεν είναι πανάκεια, παρότι πολλοί παραδέχονται ότι θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά στη διάσωση της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας τις προτάσεις του για τη διεύρυνση του Ταμείου. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση δεν θα μπορέσει να γίνει πριν το τέλος του Δεκεμβρίου, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Η ευρωζώνη αναζητά τη μεγάλη απόφαση

Πλέον, οι αναλυτές δεν αποκλείουν ούτε το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας των ηγεσιών να ελέγξουν αποφασιστικά την κατάσταση. Στην αρχή εκδηλώθηκε κρίση ρευστότητας ενώ τώρα υπάρχει κίνδυνος αθέτησης πληρωμών, που θα είναι υπαρκτός για όσο η ΕΚΤ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα πτωχεύσει.

Στο τραπέζι τα ευρωομόλογα

Την ίδια ώρα, τα ευρωομόλογα παραμένουν πάντα στο τραπέζι. Η έκδοσή τους θα δώσει το πλεονέκτημα του ενιαίου ποσοστού δανεισμού, επιτρέποντας σε όλες τις χώρες να δανειστούν με το ίδιο κόστος.

Τα κράτη, ιδιαίτερα αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού, θα επωφεληθούν και από το τριπλό «Α» που διαθέτει η Γερμανία και η Γαλλία.

Το ερώτημα, καταλήγει η Le Monde, αφορά το κατά πόσον η Γαλλία θα διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ. Περισσότερο από ποτέ, ο χρόνος είναι λιγοστός.