ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια «φωτιά» για Ιταλία και Βέλγιο

Επιτόκια «φωτιά» για Ιταλία και  Βέλγιο

Mε πολύ υψηλά επιτόκια δανείστηκαν Ιταλία και Βέλγιο δημοπρατώντας κρατικά χρεόγραφα.


Συγκεκριμένα η ιταλική κυβέρνηση άντλησε μόλις 567 εκατ. ευρώ έναντι του μέγιστου στόχου των 750 εκατ. ευρώ από τη διάθεση ομολόγων λήξης το 2013 με επιτόκιο 7,3%.

Η Ιταλία λοιπόν όπως φαίνεται δεν αποτελεί αξιόπιστο καταφύγιο για τους επενδυτές καθώς είναι τεράστια η διαφορά με το επίπεδο του επιτοκίου της δημοπρασίας αντίστοιχων τίτλων πριν από ενάμιση περίπου χρόνο (2,2%) .

Ίδια εικόνα παρουσιάζει και το Βέλγιο το οποίο εξαιτίας της περιόδου ακυβερνησίας δεν προχωρά στην υιοθέτηση μέτρων λιτότητας όπως ζητούν μετ' επιτάσεως οι εδρεύοντες στη βελγική πρωτεύουσα ευρωπαϊκοί οργανισμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Το Βέλγιο έφτασε μεν τον μέγιστο στόχο των 2 δισ. ευρώ από τη δημοπράτηση ομολόγων όμως το τίμημα ήταν υψηλό. Ενδεικτικά το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων άγγιξε το 5,7% ενώ ελαφρώς υψηλότερο (5,8%) ήταν το αντίστοιχο για τους τίτλους διάρκειας 25 και 30 ετών.

Μάλιστα το αυξημένο κόστος δανεισμού συνδέεται με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια από το επίπεδο AA+ στο AA, με αρνητικές προοπτικές.

Ακόμη τα έξι κόμματα συνεχίζουν σήμερα τις διαβουλεύσεις τους στις Βρυξέλλες υπό τον σοσιαλιστή Ελιο ντι Ρούπο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.