ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Ράιχενμπαχ: Μέλημά μας η επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη

Χ. Ράιχενμπαχ: Μέλημά μας η επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη

Παρά τα μελανά σημάδια, βασικό μέλημα της Κομισιόν παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη, δήλωσε ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» Χορστ Ράιχενμπαχ.

Κατά τη συνάντησή του με τους Έλληνες Περιφερειάρχες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ράιχενμπαχ παραδέχθηκε ότι αιτία ανησυχίας για την Κομισιόν παραμένει η έλλειψη ανάπτυξης, ενώ η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί τροχοπέδη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Η εισροή πόρων είναι δύσκολη, ενώ οι μακροοικονομικές προβλέψεις δεν είναι ικανοποιητικές. «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Ράιχενμπαχ, δείχνοντας τις προτεραιότητές του για τη χώρα μας.

Για την τόνωση της ρευστότητας, ανέφερε, θα πρέπει να αξιοποιηθούν δύο αναπτυξιακά εργαλεία, που είναι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από την ΕΕ σε θεσμικό επίπεδο, με έμφαση αυτές που περιμένουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ράιχενμπαχ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, που έχασαν 14% του προσωπικού τους εισοδήματος, ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχασαν οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι.

Επίσης, ο Ράιχενμπαχ δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τρόπους για τους οποίους θα παράσχει τεχνική βοήθεια προς τους περιφερειάρχες, ενώ προανήγγειλε ότι η «ομάδα δράσης» θα εστιάσει το επόμενο διάστημα σε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την εξασφάλιση αδειών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, βασική προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη είναι η μεταρρύθμιση της Κεντρικής Κυβέρνησης.