ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nomura: Καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Nomura: Καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Καταστροφικές χαρακτήρισε η Nomura τις συνέπειες τυχόν εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε έκθεσή του, ο ιαπωνικός οίκος εκτιμά ότι οι συνέπειες από την έξοδο από το ευρώ «θα ήταν τόσο καταστροφικές, που κανείς λογικός Έλληνας ή Ευρωπαίος δεν θα το επέτρεπε να συμβεί».

Όπως αναφέρει η έκθεση, τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση και υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος δεν αποτελεί «ούτε αναγκαία αλλά ούτε και ικανή συνθήκη για την αναπροσαρμογή στην ανταγωνιστικότητα».

Βέβαια, η τοποθέτηση αυτή βασίζεται σε δυο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη, ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα καταστεί αναπόφευκτη και η δεύτερη, ότι οι αρχές θα πράξουν αυτό που επιτάσσει η λογική.

Επίσης, οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας απομακρύνθηκε μετά την απόφαση εκταμίευσης της έκτης δόσης. Τώρα, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί στην οριστικοποίηση των νέων όρων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Το πρόγραμμα αυτό θα εκτινάξει τα CDS, μέσω της διαδικασίας διασφάλισης της υψηλής συμμετοχής των ιδιωτών. Κύριο ζητούμενο είναι αν το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί με βάση τον προγραμματισμό.

Την ίδια ώρα, ο πολιτικός κίνδυνος σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι υψηλός ενώ κομβικό σημείο είναι η δυνατότητα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012, εάν οι εκλογές «βγάλουν» κυβέρνηση συνεργασίας ή οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Άλλωστε, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί, μετά το δημοψήφισμα, ωστόσο η μετάδοση της κρίσης στον πυρήνα της ευρωζώνης λειτουργεί θετικά για τη χώρα μας από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και στη συνέχεια.