ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτιβιστές εισέβαλαν σε πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας

Ακτιβιστές εισέβαλαν σε πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας

Ακτιβιστές της Greenpeace κατάφεραν να μπουν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γαλλία, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με σκοπό να καταδείξουν τα κενά στην ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών.

Οι ακτιβιστές ανήρτησαν πανό στο κτήριο του πυρηνικού αντιδραστήρα, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Παρίσι, στο Νοζάν-σιρ-Σεν.

Η είσοδος των ακτιβιστών προκάλεσε μια «σε βάθος» έρευνα, όπως ανακοίνωσε ο εΕκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως «σε καμιά στιγμή δεν ετέθη σε κίνδυνο η ακεραιότητα των πυρηνικών εγκαταστάσεων» από την παρέμβαση της Greenpeace.

Η οικολογική οργάνωση, από τη μεριά της, υποστήριξε πως έχει ακτιβιστές «και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις» στη Γαλλία, εκτός αυτής του Νοζάν-σιρ-Σεν.

Επίσης, δεν έδωσε διευκρινίσεις για τον αριθμό των ακτιβιστών της που είναι παρόντες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Η Areva, η EDF, οι δυνάμεις της τάξης και οι πολιτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί είναι ασφαλείς και πως τα μέλη της Greenpeace εντοπίσθηκαν αμέσως. Αυτοί λοιπόν είναι που πρέπει να βρουν τα μέλη», προσέθεσε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα, ο όμιλος EDF, ο οποίος εκμεταλλεύεται τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, ανακοίνωσε ότι πανό αναρτήθηκαν και «κατέβηκαν αμέσως» στους πυρηνικούς σταθμούς στο Σινόν και του Μπλαγέ. Επίσης, ανέφερε ότι οι οικολόγοι ακτιβιστές «εντοπίσθηκαν αμέσως από τη δύναμη ασφαλείας και η πορεία τους στο χώρο παρακολουθούνταν διαρκώς, χωρίς να αποφασιστεί να γίνει χρήση βίας».

Στόχος της Greenpeace ήταν να περάσει το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια», σε μια χώρα που εξαρτά από την ενέργεια αυτή την παραγωγή του 75% του ηλεκτρικού που καταναλώνει.