ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ΦΠΑ: Πόσο θα κοστίζουν πλέον καφές, αναψυκτικά και χυμοί (vid)

Μείωση ΦΠΑ: Πόσο θα κοστίζουν πλέον καφές, αναψυκτικά και χυμοί (vid)

«Πικρό» ποτήρι για τους καταναλωτές, παρά τις εξαγγελίες Τσίπρα. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη (07/05) πως «εφαρμόζεται μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (και) τη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον συντελεστή του 13%».

Ωστόσο, «εξαιρούνται ποτά, ροφήματα και αλκοόλ».

H επιστροφή των τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή 13%, έδωσε ελπίδες ότι σε αυτόν τον συντελεστή θα υπαχθούν και τα ροφήματα, όπως δηλαδή ίσχυε ως το καλοκαίρι του 2015, όταν υπογράφηκε το τρίτο Μνημόνιο. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί.

Καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή.

Επαγγελματίες στην εστίαση που απευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που τους αφορούν (ταμειακές μηχανές κλπ), διαπίστωσαν ότι από την επικείμενη μείωση εξαιρούνται τα ροφήματα, ο καφές και το τσάι.

Έτσι για ένα τοστ στις καφετέριες ο ΦΠΑ θα είναι μεν 13% αλλά ο καφές, ο χυμός ή το αναψυκτικό θα παραμείνει με 24% στην τελική απόδειξη.

Αντίθετα, στον χαμηλό συντελεστή 13% αναμένεται να υπαχθούν τυποποιημένα είδη διατροφής δηλαδή ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Διαβάστε επίσης: 13η σύνταξη: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς - Αναλυτικά τα ποσά

Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Πότε μπαίνουν τα χρήματα της β' δόσης στους λογαριασμούς

Σχετικές ειδήσεις