ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστίνα Γλυκού στο Newsbomb.gr: Οι πλειστηριασμοί (και πρώτης κατοικίας) καλά κρατούν

Χριστίνα Γλυκού στο Newsbomb.gr: Οι πλειστηριασμοί (και πρώτης κατοικίας) καλά κρατούν

Με εξαίρεση το διάστημα από 20 Μαΐου έως και 7 Ιουνίου που αναστελλονται υποχρεωτικά λόγω εκλογών, πολλοί οφειλέτες θα δουν την περιουσία τους θα καταλήξει βορά στα χέρια των πιστωτών τους αν δεν κάνουν χρήση των δικαστικών και εξωδικαστικων όπλων που διαθέτουν..

Σε σημείο «κλειδί» στις εξωδικαστικές ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων αναδεικνύεται τόσο η εμπορική αξία του προσημειωμένου ακινήτου, όσο και η μακροχρόνια αδράνεια του οφειλέτη.

Η δικηγόρος - Γ. Γ Ενωσης Διαπραγματευτων Ελλάδος (ΕΝ.ΔΙ.Ε) Γλυκού Χριστίνα μίλησε στο Newsbomb.gr για τους πλειστηριασμούς.

«Να αποσαφηνιστει ότι ο πλειστηριασμός δεν είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα από τη μια στιγμή στην άλλη..ο αδρανής - επί μακρο διάστημα - οφειλέτης είναι αυτός που κινδυνεύει περισσότερο» τόνισε η κυρία Γλυκού.

Πολλοί οφειλέτες (έχοντας λάθος καθοδήγηση) θεωρούν ότι από τη στιγμή που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υφιστάμενη μηνιαία δόση δεν έχει νόημα να συνεχίσουν να πληρώνουν και σταματούν τις μηνιαίες καταβολές «Το γεγονός αυτό όμως δημιουργεί πρόβλημα και αποτελεί "αγκάθι" τόσο κατά τη διάρκεια των δικαστικών ενεργειών, όσο και κατά τις διαπραγματεύσεις (οι οποίες είναι ιδιαιτέρως δύσκολες) για εξωδικαστική ρύθμιση και αποφυγή επικείμενου πλειστηριασμού» είπε η κυρία Γλυκού και συμπλήρωσε «Δέον είναι (ειδικά αυτή την περίοδο) ο οφειλέτης είτε μέσω των ένδικων βοηθημάτων της κείμενης νομοθεσίας, είτε μέσω των νέων τραπεζικών ρυθμίσεων - προϊόντων, που προβλέπουν και κούρεμα της βασικής οφειλής (υπό προϋποθέσεις και με βάση την εμπορική αξία του προσημειωμενου ακινήτου), να ρυθμίσει με βάση τα σημερινά οικονομικά του δεδομένα ώστε να είναι συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις και να μην απώλεσει το βιος του» επισήμανε η δικηγόρος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Τέλος, να αποσαφηνιστεί ότι το πολυπόθητο «κούρεμα» οφειλής τελεί σε άμεση συνάρτηση με την εμπορική αξία του προσημειωμένου ακινήτου μπορεί να ζητηθεί και να υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που αυτή (εμπορική αξία) είναι μικρότερη της οφειλής.

Γι' αυτό όπως είπε η δικηγόρος «Οι οφειλέτες θα πρέπει σε κάθε στάδιο να συμβουλεύονται τους νομικούς τους συμβούλους και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες τους για την προάσπιση των συμφερόντων τους».

Διαβάστε επίσης:

120 δόσεις στα ταμεία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ

Πόσο θα μας κοστίζουν οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ

Σχετικές ειδήσεις