ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Γιορτή Κάστανου 2013»: 550 τόνοι κάστανα ετησίως από το Πήλιο

«Γιορτή Κάστανου 2013»: 550 τόνοι κάστανα ετησίως από το Πήλιο

Από το Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου θα διοργανωθεί και φέτος η «Γιορτή Κάστανου 2013» στην πλατεία Ξουριχτίου, το Σάββατο 26, την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Σήμερα στο Ανατολικό Πήλιο καλλιεργούνται περίπου 5.250 στρέμματα με 56.000 δένδρα στους Δήμους που ανήκουν στη Γεωγραφική περιφέρεια του Πηλίου. Η παραγωγή στις κανονικές χρονιές φτάνει στους 550 τόνους ετησίως. Μέσα στη Ζώνη αυτή υπάρχουν αμιγείς καστανεώνες, με ομογενή δομή, κυρίως στις Δ.Ε Κισσού, Μουρεσίου, Ανηλίου , Αγ. Δημητρίου, Πουρίου, Ζαγοράς, Τσαγκαράδας και Ξουρίχτιου.

Με αφορμή τη «Γιορτή Κάστανου 2013» η γεωπόνος και αντιδήμαρχος Ζαγοράς - Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Σήμερα η καλλιεργητική τεχνική στην καλλιέργεια του κάστανου στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου είναι εντατική, οι εκτάσεις με καστανιές της περιοχής παρέμβασης είναι ξηρικές και δεν εφαρμόζεται κάποιο πρόγραμμα λίπανσης όπως επίσης δεν γίνονται και επεμβάσεις εδαφοκατεργασίας και κλαδεμάτων».

Η ίδια προσθέτει ότι τα κάστανα Πηλίου έχουν μοναδική ποιότητα και γεύση και πρέπει να διατηρήσουν την ταυτότητα τους ισχυρή. «Την ποιότητα αυτή πρέπει να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε σε όλη τη χώρα. Πρέπει να κρατηθεί η παράδοση των κάστανων Πηλίου ζωντανή και να μπολιαστεί με την καινοτομία», τονίζει.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζαγοράς - Μουρεσίου κ. Γιώργος Αντώνογλου - Κασσαβέτης αναφέρει ότι στόχος του Δήμου είναι η ανάπτυξη και βελτίωση του αγροτικού τομέα την περιοχή και ειδικότερα η ανάδειξη και προώθηση των αγροτικών προϊόντων και των παρασκευασμάτων τους.

Κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών της έκθεσης, θα προσφέρονται στους επισκέπτες ψητά κάστανα και δωρεάν κρασί προσφορά του Δήμου και θα πωλούνται κάστανα και αγροτικά προϊόντα από τους εκθέτες των περιπτέρων, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Εφ. Ταχυδρόμος