ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δούρου κατά κυβέρνησης και Σγουρού για την αξιολόγηση

Δούρου κατά κυβέρνησης και Σγουρού για την αξιολόγηση

Βέλη κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και κατά του πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού εκτόξευσε η Ρένα Δούρου, με επίκεντρο το ζήτημα της αξιολόγησης.

Σε ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αναφέρει ότι η διαδικασία που προτάσσεται βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της οποίας επιχειρείται να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η Περιφέρεια Αττικής, που ήδη υπολειτουργεί, και υποκρύπτονται σχεδιασμοί σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της.

Το ψήφισμα υπερψήφισαν εκτός από την πλειοψηφούσα παράταξη της «Δύναμης Ζωής», η «Λαϊκή Συσπείρωση», η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» (Δ. Κουτσούμπα), η «Παρέμβαση για την Αττική» (Μ. Γιαννακάκη) και η «Ανάσα για την Οικολογία» (Α. Γάκης).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου σημείωσε ότι η αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών είναι μεν απαραίτητη, αλλά οφείλει να υλοποιηθεί με τρόπο που να περιφρουρεί τη διοικητική αυτοτέλειά τους, να ενδυναμώνει τη λειτουργία τους και να καθιστά τις Περιφέρειες εργαλείο ανάπτυξης. Συγχρόνως, επισήμανε ότι η σύσταση ενός νέου Οργανισμού συνιστά εσωτερική διοικητική διαδικασία κάθε Περιφέρειας.

Αποτιμώντας τις οδηγίες και τις προδιαγραφές αξιολόγησης που απέστειλε στην Περιφέρεια ο υπουργός Εσωτερικών, Αρ. Ντινόπουλος, είπε ότι απώτερος στόχος είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελεί υποχείριο και εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της κυβέρνησης, ώστε να υλοποιεί χωρίς αμφισβητήσεις τις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας, τις απολύσεις που απαιτούν οι τροϊκανοί και τις αντιλήψεις των νεοφιλελεύθερων για ελάχιστο ή καθόλου κράτος.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Σγουρός σημείωσε ότι διαβάζοντας κάποιος την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών και την ανακοίνωση των εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Όπως είπε, το μέτρο της αξιολόγησης είναι εργαλείο που δεν πρέπει να επισείεται ως φόβητρο ή μέσο τιμωρίας. Όμως, η αξιολόγηση δομών δεν μπορεί παρά να είναι συνεχής. Πρόσθεσε ότι στις οδηγίες του υπουργείου ζητείται μεν καταγραφή του προσωπικού που θα αποχωρήσει (σ.σ. λόγω συνταξιοδοτήσεων), αλλά η διοίκηση μπορεί να φέρει πρόταση για νέο Οργανόγραμμα με τις επικαιροποιήσεις που κρίνει ότι πρέπει να γίνουν.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της παράταξης να μην υπερψηφίσει το ψήφισμα που κατέθεσε η κ. Δούρου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης του κ. Σγουρού, Ν. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι στο ψήφισμα υπάρχουν σημεία που βρίσκουν την παράταξη αντίθετη. Το ψήφισμα -όπως είπε- δεν απαντά στο βασικό ζήτημα που αφορά στην κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων για νέες προσλήψεις.

Εκ μέρους της παράταξης του κ. Κουμουτσάκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Β. Κορομάντζος σημείωσε ότι η τοποθέτηση της Περιφερειάρχου Αττικής γίνεται με πολιτικά και όχι αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Α. Μπαλλού υποστήριξε ότι στόχος είναι οι απολύσεις, καθώς είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση προσωπικού.

Η εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, Δ. Κουτσούμπα επισήμανε ότι η αξιολόγηση δομών και Οργανισμών, που έχει ήδη ολοκληρωθεί στο υπόλοιπο Δημόσιο, οδήγησε στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία που άρχισαν να ισχύουν από τις 28 Οκτωβρίου. Οι αλλαγές που παρουσιάσθηκαν ως μεταρρυθμίσεις, είπε, στόχευαν στην εξαφάνιση όλων των κενών οργανικών θέσεων. Οι θέσεις που έμειναν στα υπουργεία είναι μόνο των υπηρετούντων υπαλλήλων και έχουν εξαφανισθεί όλα τα κενά και οι ανάγκες σε προσωπικό.