ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Υπό συζήτηση η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά

Σακελλαρίδης: Υπό συζήτηση η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά

Παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του real ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί», υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης σχολιάζοντας την επισήμανση ότι από κυβερνητικά στελέχη, για το συγκεκριμένο θέμα, ακούγονται αντιφατικές δηλώσεις.

«Η συζήτηση είναι ανοικτή, αυτό που έχει πει δηλαδή και η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι, «είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία, όπως αποκάλυψε ζήτησε ο Έλληνας υπουργός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι μεταξύ άλλων στη συνάντηση - που είχαν η Λαγκάρντ με τον Βαρουφάκη – συζητήθηκαν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά στα οποία το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν τα συζητάει.

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με ανθρώπους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα, και από τη στιγμή που επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον ζητήθηκε από τη δική μας την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση και με την κ. Λαγκάρντ. Από τη στιγμή που η κ. Λαγκάρντ ήταν εύκαιρη και υπήρχε κενό στο πρόγραμμα το δικό της θεωρήθηκε σκόπιμο και από τη δική της την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε και το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση ότι μεσούσης αυτής της διαπραγμάτευσης είναι το καλύτερο δυνατό να γίνονται αρκετές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα», είπε.

Στο ερώτημα αν επί τάπητος στη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα, συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Σχετικές ειδήσεις