ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup - Σύνοδος Κορυφής: Αγώνας δρόμου για χρηματοδότηση - γέφυρα

Eurogroup - Σύνοδος Κορυφής: Αγώνας δρόμου για χρηματοδότηση - γέφυρα

Αγώνας δρόμου για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση - Σχέδιο για χρηματοδότηση/γέφυρα αποκαλύπτει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής για όλη την εβδομάδα - Μητέρα των μαχών το σημερινόEurogroup και η Σύνοδος Κορυφής.

Τα βλέμματα όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στο σημερινό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τους εταίρους. Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπάρχει ένα μπαράζ επαφών και τηλεφωνημάτων για την εξεύρεση μιας λύσης.

Δυνατό χαρτί στις αποσκευές του Ευκ. Τσακαλώτου, αλλά και του Τσίπρα είναι το ανακοινωθέν που συνυπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση για ρήξη, αλλά για παραμονή στο ευρώ στο πλαίσιο μιας δίκαιης συμφωνίας.

Είναι συνεχείς οι τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με Γιούνκερ και Ολάντ αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με τον οποίο μίλησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο νέος υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, διεμήνυσαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από το νέο τετ-α-τετ που είχαν τη Δευτέρα στο Παρίσι για το ελληνικό ζήτημα.

Τόσο η κυρία Μέρκελ αλλά και ο κ. Ολάντ να υπογράμμισαν ότι η «πόρτα» για συνομιλίες με την Ελλάδα είναι ανοιχτή, ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες να επιστρέψουμε ακόμη σε διαπραγμάτευση, σημειώνοντας πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά ενός Grexit τάχθηκε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας πριν από λίγο στο Ευρωκοινοβούλιο και επανέλαβε ότι θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

Την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί τελικά μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της που θα επιτρέψει στη μεσογειακή χώρα να παραμείνει στο ευρώ διατύπωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Όσο για τον λόγο που τον κάνει να το πιστεύει αυτό; «Το κόστος μίας ενδεχόμενης αποχώρησης θα ήταν υπερβολικά μεγάλο», τόνισε ο Γκουρία τη Δευτέρα από το Μέξικο Σίτι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι των οποίων τα συμφέροντα διακυβεύονται, άνθρωποι πολύ σημαντικοί και έξυπνοι και όλοι τους θέλουν μία συμφωνία».

Δάνειο - Γέφυρα στο τραπέζι

Στο μεταξύ, μία ενδιαφέρουσα πρόταση έπεσε στο τραπέζι χθες από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών: να δοθεί στην Ελλάδα «επειγόντως» ένα δάνειο-γέφυρα ως ανάσα μέχρι να βρεθεί η τελική λύση.

Την πρόταση την υπέβαλε ο πρόεδρος της Ομάδας Τζάνι Πιτέλα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ, συνοδευόμενη από το αίτημα για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, αναδιάρθρωση του χρέους και ελληνική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος έκανε λόγο για μια πιθανή χρηματοδότηση – γέφυρα της Ελλάδας.

Μιλώντας στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF, ο Νοβότνι ανέφερε πάντως πως «το εάν αυτό είναι εφικτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί», ωστόσο «η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα εάν κηρύξει αθέτηση πληρωμών του κρατικού της χρέους».

Ο Τσίπρας στα τηλέφωνα και το μήνυμα Πούτιν στη Λαγκάρντ

Σε ρόλο «διαμεσολαβητή» στο μεταξύ για το θέμα του χρέους εμφανίσθηκε ο Φρ.Ολάντ ο οποίος προσπαθεί να ρίξει τους τόνους τόσο από την πλευρά του Βερολίνου, όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Μέρκελ, Γιούνκερ, Πούτιν και Ντράγκι, ενώ ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να έχουν τόσο οι παρεμβάσεις των αμερικανών όσο και του προέδρου Πούτιν στην διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με την κ. Λαγκάρντ, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι «συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας Ρωσίας και ΔΝΤ στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα, σχετικά με τους όρους της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, από τους διεθνείς πιστωτές».

Και ότι «εκφράστηκε η ελπίδα πως η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, θα συνεχισθεί, λαμβάνοντας υπόψη, τα συμφέροντα όλων των πλευρών».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Σχετικές ειδήσεις