ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Τουσκ: Όποιος νομίζει πως μία χρεοκοπία αποκλείεται, αυταπατάται (vid)

Σύνοδος Κορυφής - Τουσκ: Όποιος νομίζει πως μία χρεοκοπία αποκλείεται, αυταπατάται (vid)

Στην συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως δεν αποκλείεται και το μαύρο σενάριο (απουσίας συμφωνίας έως την Κυριακή), επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, πως «οι αρχές της Ευρωζώνης θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Ο κ. Τουσκ τόνισε πως μετά το δημοψήφισμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει πρόγραμμα, σημειώνοντας πως, το αργότερο έως την Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσκομίσει λεπτομερείς προτάσεις που θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς και θα προωθηθούν στο Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε πως η τελική προθεσμία λήγει την Κυριακή, διαμηνύοντας πως «αν κάποιος νομίζει ότι μια χρεοκοπία αποκλείεται να συμβεί αυταπατάται» και πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το μαύρο σενάριο (μη επίτευξης συμφωνίας έως την Κυριακή).

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως έχουμε μόλις πέντε ημέρες για να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία.
Αν δεν το καταφέρουμε, ίσως αυτό οδηγήσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό αναμφισβήτητα θα είναι το πιο επώδυνο για τον ελληνικό λαό. Και δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη – και γεωπολιτικά. Αν κάποιος τρέφει την ψευδαίσθηση πως μία χρεοκοπία αποκλείεται, είναι αφελής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

Σχετικές ειδήσεις