Αυστρία: Στις κάλπες -και πάλι- για πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Ξανθίππη Γιαννάκου Ξανθίππη Γιαννάκου

Αυστρία: Στις κάλπες -και πάλι- για πρόωρες βουλευτικές εκλογές
Οι υποψήφιοι των σημερινών εκλογών.
ASSOCIATED PRESS

Να ψηφίσουν καλούνται σήμερα (29/09), 6.396.796 Αυστριακοί ψηφοφόροι.

Πριν καν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου 2017, πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αυστρία, εξαιτίας του πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής — γνωστού ως «Υπόθεση Ίμπιζα». Του σκανδάλου που οδήγησε στα τέλη Μαΐου στη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου κι εκ νέου υποψήφιου για το αξίωμα Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Στις κάλπες, που άνοιξαν στις 08.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), όταν θα μεταδοθεί και η πρώτη πρόβλεψη της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης για το αποτέλεσμα, καλούνται 6.396.796 Αυστριακοί ψηφοφόροι 16 ετών και άνω προκειμένου να εκλέξουν για τα επόμενα πέντε χρόνια τους 183 βουλευτές της νέας Βουλής από τους υποψήφιους συνολικά οκτώ κομμάτων.

Το επίσημο, προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ το οριστικό, τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό αργά την Δευτέρα ή πιθανόν μόνον την Πέμπτη, εάν υπάρξει καθυστέρηση στην καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων, που τη φορά αυτή έφτασαν τα 1.070.933, αριθμό-ρεκόρ.

austria-ekloges2.jpg
Σεμπάστιαν Κουρτς και Πάμελα Ρέντι - Βάγκνερ.

Το σκάνδαλο...

Πρωταγωνιστής της «Υπόθεσης Ίμπιζα», σε βάρος του οποίου διενεργείται ήδη έρευνα από την Γενική Εισαγγελία για απιστία, υπήρξε ο μέχρι τότε αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του τη 18η Μαΐου, μία ημέρα έπειτα από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, με τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων βίντεο.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων οικονομικά και επικοινωνιακά, με την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, όπως της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Kronen Zeitung.

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

Νέες αποκαλύψεις, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, φέρουν τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να έκανε χρήση τεράστιων χρηματικών ποσών (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου, ύψους 2.500 ευρώ μηνιαίως, και άλλων παροχών) ως αρχηγός του κόμματος και κατόπιν ως αντικαγκελάριος, μέσω ειδικών λογαριασμών που ήταν στην διάθεση του, για την κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων του ιδίου και της συζύγου του.

...και το «παράδοξο»

Ωστόσο, τα σκάνδαλα στα οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φαίνεται να αφήνουν ανεπηρέαστους — ως προς την εκλογική συμπεριφορά τους — τους ψηφοφόρους των Ελευθέρων, με τους αναλυτές στη Βιέννη να αναζητούν εξήγηση για το παράδοξο ότι οι εξελίξεις αυτές δεν του κατάφεραν ζημιά.

Όπως φαίνεται δεν επηρεάζουν τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, ούτε προφανώς στις σημερινές εκλογές, ούτε τα αποκαλούμενα από τους Ελευθέρους «μεμονωμένα περιστατικά»: δηλαδή τα συσσωρευόμενα περιστατικά ξενοφοβίας, ρατσισμού, αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας, ακόμη και ναζιστικής δραστηριοποίησης από πλευράς στελεχών και αξιωματούχων του κόμματος.

Λίγες ημέρες πριν από τις σημερινές εκλογές, η «Αυστριακή Επιτροπή Μαουτχάουζεν», του ομώνυμου άλλοτε ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη «τόσο πολλών ακροδεξιών δραστηριοτήτων, όσο ποτέ στο παρελθόν», από στελέχη των Ελευθέρων.

Καταγγέλλοντας την εντυπωσιακή αύξηση των δραστηριοτήτων αυτών, η Επιτροπή Μαουτχάουζεν επισήμανε πως, ενώ, στο χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2013 έως το τέλος του 2018 είχε καταγράψει συνολικά 106 ακροδεξιές δραστηριότητες στελεχών του Κόμματος των Ελευθέρων, μέσα σε μόλις 14 μήνες, το διάστημα Ιούνιος 2018 - Ιούλιος 2019, κατέγραψε ήδη 63 τέτοιες δραστηριότητες.

Το Λαϊκό Κόμμα καθ’ οδόν προς νέα επικράτηση

Όσον αφορά στην έκβαση της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, όλες οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εβδομάδων εμφανίζουν το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς σταθερά στην πρώτη θέση — στην τελευταία, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, το ποσοστό του ανέρχεται στο 34% έναντι 31,5% στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο υψηλότερο από 23% (26,9% το 2017).

Ακολουθεί, στην τρίτη θέση, με ποσοστό 21% (26% στις τελευταίες εκλογές) το Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ για τους Πράσινους — οι οποίοι στις εκλογές του 2017 βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή — καταγράφεται ποσοστό 11%.

Πέμπτο εμφανίζεται το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 8% (5,3% το 2017) και έκτο το κόμμα «Τώρα», το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και είχε πετύχει την είσοδό του Βουλή με ποσοστό 4,4%, αλλά τώρα περιορίζεται στο 2% και φέρεται να οδεύει να μείνει εκτός της επόμενης Βουλής.

Χωρίς αυτά να αναφέρονται στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση, περί το 1% φέρεται να κυμαίνεται το ποσοστό δύο πρωτοεμφανιζόμενων κομμάτων αριστερής απόκλισης, επονομαζόμενων «Αριστερή Πλατφόρμα» και «Αλλαγή».

Η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης: τρία σενάρια

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που αναμένεται πως δεν θα απέχουν πολύ από εκείνα σήμερα στις κάλπες, αναλυτές στη Βιέννη συμπεραίνουν πως χωρίς τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος, δεν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία, για τον οποίο, με την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο σύνολο των 183 εδρών, προκύπτουν μόνον τρεις δυνατότητες.

Ένας τέτοιος συνασπισμός, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ως ισχυρότερου κόμματος, μπορεί να υπάρξει, είτε με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως συνέβαινε μέχρι τέλη Μαΐου όταν διαλύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είτε με συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τα δύο μικρότερα κόμματα, τους Πράσινους και το ΝΕΟΣ.

Το Λαϊκό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχαν για τελευταία φορά κυβερνητική συνεργασία όταν είχαν συγκροτήσει τον συνασπισμό που κυβέρνησε μεταξύ του Ιανουαρίου του 2007 και του Δεκεμβρίου του 2017, υπό τους Σοσιαλδημοκράτες ως πρώτο κόμμα, ωστόσο η συνεργασία τους εκ νέου θεωρείται από δύσκολη ως απίθανη.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Στις παραλίες για την τελευταία Κυριακή του μήνα - Πότε επιστρέφει το φθινόπωρο (pics)

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης - Ποιοι το δικαιούνται

Δήλωση του Προέδρου της QUEST Συμμετοχών Α.Ε. Θεόδωρου Φέσσα

15:42

Κορονοϊός: Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 59.000 ανθρώπους παγκοσμίως

15:35

Κακοκαιρία: Την κήρυξη του Δήμου Λαγκαδά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο Δήμαρχος

15:32

Κορονοϊός - Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα 10 νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

15:19

Κορoνοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δεν βάζουν μυαλό! 1.773 παραβάσεις και 5 συλλήψεις την Παρασκευή

15:15

Όλγα Καραβερβέρη: Η σχεδιάστρια που άφησε τα νυφικά και παράγει μάσκες για τον κορονοϊό!

15:12

Πώς να ενισχύσετε την αυτονομία του παιδιού σας

15:10

Κορονοϊός - Ολλανδία: Στους 1.651 οι νεκροί - 164 θάνατοι σε μία ημέρα

15:04

Γιατί αξίζει να επενδύσεις σε ένα καλό πικ απ

15:04

Καλύτερα δε γίνεται: Έτσι σχολίασαν στην εκπομπή της Γερμανού την κόντρα Κανάκη - Αρναούτογλου (Vid)

15:04

Κορονοϊός: Deadline από την UEFA για τη λήξη των πρωταθλημάτων

15:03

Λαμία: Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι κάτοικοι - Βγήκαν στα μπαλκόνια και «πάγωσαν» με το θέαμα

14:56
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved