ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Παγώστε» τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «Παγώστε» τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις

O ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να μη φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις αν δεν πάρει ανταλλάγματα στα ελληνοτουρκικά.

Αυτή ήταν η γραμμή που αποφασίστηκε σήμερα στην Κουμουνδούρου σε ευρεία άτυπη σύσκεψη στελεχών υπό την Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι κκ Σκουρλέτης, Παππάς, Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος, Τόσκας, Τζανακόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου, Καλπαδάκης, Αναγνωστοπούλου, Σβίγκου, Φίλης, Μπίστης, Βαλντέν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η συμφωνία για τις βάσεις είναι διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας απέναντι στην υπερδύναμη. Επιμένει δε ότι είναι επιζήμιο για τα συμφέροντα της χώρας να θεωρείται η Ελλάδα στην Ουάσιγκτον δεδομένη και προβλέψιμη σύμμαχος. Επομένως, μέχρι να κάνουν κινήσεις οι ΗΠΑ περιορισμού της Τουρκίας, η συμφωνία για τις βάσεις δεν πρέπει να προχωρήσει.

Νέες βάσεις

Πέρα από τη Σούδα η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων στην αεροπορική βάση της Λάρισας, το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μέχρι πριν από λίγες μέρες θεωρείτο αυτονόητη η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρώτον, η συμφωνία διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, η εξωτερική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης πλειοδότησε σε «ατλαντισμό», προς έκπληξη όσων υιοθετούν σχηματικές προσεγγίσεις των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων.

Η υπερψήφιση όμως δεν είναι πλέον αυτονόητη. Τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να ζητάει σκληρότερη ελληνική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει φιλοτουρκική στροφή. Προφανώς, η αλλαγή στάσης της Κουμουνδούρου επηρεάζεται επίσης από αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.

Δεν είναι δεδομένη η Ελλάδα

Το σήμα αλλαγής πορείας το έδωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέντευξή του στο Βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι: «Εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως εκφράζονται από τον Πρόεδρο Τραμπ, δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας στο πιο κρίσιμο ζήτημα, που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πιο σοβαρές τουρκικές απειλές των τελευταίων δύο δεκαετιών, τότε και εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας». Προσέθεσε δε ότι: «Θεωρώ λάθος το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών».

Σε ανάλογο τόνο ο Νίκος Παππάς στη συνέντευξη του στο CNN Greece: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη για κανέναν. Δεν πρέπει να είναι δεδομένη για τις ΗΠΑ όπως δεν ήταν δεδομένη για τη Ρωσία και την Κίνα στη μεγάλη κρίση του 2015. Η Ελλάδα είναι μια χώρα του δυτικού κόσμου, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Έχει όμως τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή τα οποία ταυτίζονται με την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Από την μεριά του, ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ, εναντιώθηκε στην αγορά των F 35: «Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ ακριβό. Και μη ξεχνάτε ότι παρά την μεγάλη οικονομική κρίση, είμαστε η πρώτη ή η δεύτερη χώρα στο ΝΑΤΟ ως ποσοστό του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς».

Όλα ανοιχτά

Πάντως όλα είναι ανοιχτά για το τι τελικά θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία. Ανώτερος αξιωματούχος της Κουμουνδούρου είπε χαρακτηριστικά στο CNN Greece ότι: «Την τελική απόφαση θα την πάρουν τα όργανα».